Már régóta kerestem két széket a felújítás alatt levő kártyaasztalomhoz. A kártyaasztal Thonet stílusú, ugyan nem a Thonet gyárban, vagy valamelyik másik üzemben, hanem valószínűleg egy Budapest környéki asztalos készítette. Attól függetlenül nagyon jó kis darab lesz, ha elkészül, azaz valószínűleg karácsonyra. Az asztal összecsukva két személyes, melyhez akár most is van két debreceni hajlított bútorgyárban készített egyforma székem, de mi van, ha ki kell nyitni mert négyen lesznek, akik kártyázni szeretnének. A két pótszéknek is karfás Thonet Bútort szeretnék, ezért néztem a  kínálatot, és lett is volna felújított, pont olyat, mint elképzeltem, de az sajnos megfizethetetlen. Hosszas keresgélés után bukkantam két közel egyforma felújítandó álalpotú székre. Az ára szerencsére „tűzifa” árban volt, mert tulajdonosainak csak útban volt.

A fénykép alapján eredeti gyári székeknek tűntek. Átvételkor kézbe véve már éreztem rajta furcsaságot, mert a szokásos Thonet bútoroknál nehezebb, az ülés deszka szélesebb, a lábak téglalap keresztmetszetűek.  Hamar rájöttem, hogy itt Thonet hamisítványról van szó.  A hamisítvány a Thonet bútorgyártás fénykorában készülhetett, és egyszerű prózai okai voltak, mert hiába volt tömegtermék a Thonet szék, így is drágább volt, mint a helyi falusi asztalos széke. Azért a falusi ízlés is megváltozott, mert vágytak polgári stílusú bútorra, így készíttethették el egyéni megrendelésre a helyi asztalossal a székeket. Márt tisztítom őket, és nagyon megvagyok elégedve a minőséggel, igazi stabil bútort alkotott az asztalos, tömör keményfából készült, nem sajnálta az anyagot és formára mégis megmaradt az eredeti Thonet kinézet mellett. Bizonyos tekintetben jobb, mint az eredeti, mert a hátsó pálmalevél díszítése tömör anyagból van, nem úgy, mint a bécsi Kohn székemnél, amelyiknél a hátsó dísz egyszerű rétegelt lemez, amivel igencsak megszenvedett a restaurátor.

Én mindenesetre örülök, mert az asztal körül, ha négy szék lesz, melyből kettő igazi gyári Thonet, kettő pedig „hamisjátékos”. Ettől függetlenül remélem igazi kártyacsaták fognak még játszódni az asztal körül.

1. kép: A fénykép, melynek alapján megvettem őket

2. kép: Az egyik már félig letisztítva otthon. Van még mit lecsiszolni róluk.

Szerző: MULTMENTO  2010.09.23. 08:14 Szólj hozzá!

Címkék: bútor

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr132317082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása