A Városligeti fasort, a Bajza utcát két éve felújították. Sok helyen a csatornát is cserélték, de az esőelvezető csatorna fedlapokat csak kivették, és újra beépítették. Ezek a csatorna fedlapok nem mai darabok, mint ahogy a beléjük öntött gyártói felirat mutatja, még a Kellermann Vasöntödében készültek. A neten utánakeresve, aztán kiderült, hogy Budapesten még több városrészben szolgálnak hasonló korú és állapotú fedlapok.

csatornafedlap1.JPG

csatornafedlap5.JPG„Érdeklődtünk is hát a szab. hivatalban és bizony előkerült egy 1943-ban kiadott szabadalmi leírás "vasbetonnal kombinált vasszerkezetekre", mely dokumentum Kellermann Lipót gépészmérnököt jegyzi a találmány tulajdonosaként. Lényege, hogy a vasszerkezeteket, s itt főként csatornafedlapokról van szó, vasbetonnal egészítik ki a kívánt vastagságra, s nem használnak fel hozzájuk annál több vasat, mint amennyi a megfelelő hordképességhez kell.

Ezek után fellapoztunk egy 1943-as telefonkönyvet, s abban megleltük Kellermann Lipót mérnök urat, ki a Pozsonyi út 32. szám alatt lakott. És, igen, ott állt vasöntödéjének és gépgyárának címe is: XIII. kerület Jász utca 39. Megleltük tehát a rejtélyes Kellermann vasöntödét. Sajnos a családról többet nem tudtunk kideríteni. A háború utáni első telefonkönyvben, az 1947-esben már nincsen benne. És a maiban sem találjuk Kellermann Lipót leszármazottait. „ Forrás: http://nol.hu/archivum/archiv-432017

csatornafedlap2.JPG

csatornafedlap3.JPG

csatornafedlap4.JPG

Szerző: MULTMENTO  2015.07.18. 07:11 2 komment

Címkék: emléktábla öntöttvas

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr897620562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2015.07.18. 17:46:07

A címet olvasva valami titokzatos földalatti WC-kre gondoltam - nem a csapadékvízre ! :-)
Pedig hej de szeretem én is ezeket a míves szép darabokat. Nem találtál többet ? Itt Pécsett van pár szebb darab, de sose jutok hozzá, hogy lefotózzam...

MULTMENTO 2015.07.20. 09:59:45

@aranyosfodorka: Lesz még öntöttvas lefolyó, szellőző, és egyéb utcai szépség is. A fotózással hasonlóan vagyok , mint Te.
süti beállítások módosítása