Szinte minden nap a Szabadság téren vagyok, ugyanis egyelőre itt dolgozom. Nap, mint nap látok egy díszes szoborcsoportot a CIB székház homlokzatán. Sokáig nem tudtam, hogy kiket és miért ábrázol. Aztán jött a kollégám és a fényképezőgépével most közel hozta ezt a szoborcsoportot, és láss csodát most már felismerhető alakok vannak a szobrokon. A Google segítségével sikerült kideríteni, hogy pontosan ki és miért készítette, és mit ábrázol. Íme a rövid leírás hozzá, és a képek magukért beszélnek.

A balközépen álló íves, neoreneszánsz stílusú palota (CIB Bank) homlokzatára, Schannen Ernõ építész négy félkör oszlop pilaszteres, timpanonos hatalmas portikusz motívumot helyezett fel, gazdag plasztikával. A timpanonba középen Kossuth Lajos álló szoboralakjával, tőle jobbra Petőfi kardos alakja mellett lant, a földmûvelõk apa, anya, kisgyermek, nagyapa és méhkas alakjaival. Kossuthtól balra Eötvös József, 48-as kultuszminiszter iratokkal, hozzá apa hozza tanulni fiát, háttérben zászló és fogaskerék, hazafiság és iparûzõ cselekedet, mögöttük kovács üllővel, végül Gábor Áron ágyúja. A nemzeti érzelmû építtető Deutsch Antal volt. Ez a palota is 1899 és 1900 között épült fel. A timpanon szoborcsoport üzenete: Az elkötelezettség,lendület és tudás a nemzet gyarapodásának, felemelkedésének záloga.

 

Szerző: MULTMENTO  2010.05.14. 10:53 Szólj hozzá!

Címkék: épület

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr572002266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása