Még márciusban került hozzám egy papundekli koffer felújításra. Örömmel fogadtam a felkérést, mert egy újabb kihívásokat mindig szerettem. A koffer eléggé viharvert, de mivel a Húgomék felmenőinek öröksége, megéri a törődést. A használtcikk kereskedésekben jobb állapotú hasonló koffert 800 és 2000 Ft között lehet venni, de az mégsem az, amelyet valaha a tisztelt rokonok használtak. A papundekli igazán kényes anyag tisztításától mindenki óvott, ezért sokáig nem mertem hozzányúlni. Kerestem az Interneten útmutatást, hátha leírják, hogyan kell csinálni. Végül is restaurátornak mutattam meg, aki ugyan vállalta volna a felújítását, de egy amatőr restaurátor, mint én vagyok mégis csak jobban szereti kikísérletezni és kitanulni a mesterséget. A restaurátor szerint a legjobb a 95%-os alkohollal való tisztítás. Rögtön vettem is a patikában 1 dl tiszta szeszt, nehezen adtak, de azért mégis kimértek egy kis üveggel. Hazaérve ki is próbáltam az alkoholos lemosást egy kis felületen a koffer hátoldalán, nehogy helyrehozhatatlan kárt tegyek benne. Nem tettem benne kárt, de meg kell hagyni nem is használt, olyan maradt mint volt. Hetek óta gondolkoztam, hogy mivel lehetne megtisztítani a papundeklit, hogy visszanyerje eredeti színét és ragyogását.

Vettem a bátorságot ezen a hétvégén és a háztartásban található hideg zsíroldóval kísérleteztem. Egy spricc, egy törlés és finom dörzsölés szivaccsal, aztán nedves szivaccsal történő lemosás, és gyorsan utána szárazra törlés ronggyal. Bátor vállalkozás, de egy kis próbaterületen elvégeztem. Aztán vártam, hogy megszáradjon. Láss csodát, teljes siker. Tizenöt perc alatt a koffer tisztításával végeztem, és most szárazon plyan tiszta, mint újkorában. Azért még van munka vele: zárak javítása, rossz szegecsek cseréje, belső burkolat, de a többi már gyerekjáték lesz.

Szerző: MULTMENTO  2010.05.30. 14:51 komment

Címkék: papír koffer

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr302042302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lámpagyűjtögető 2015.11.22. 08:31:41

Üdv!

Van egy régi katonai vulkánfíber bőröndöm, de eléggé viseltes. Meg tudná adni a restaurátor elérhetőségét, akit a blogban említett?

MULTMENTO 2015.11.22. 13:18:45

Tisztelt Lámpagyűjtögető!

A restaurátor nevét és elérhetőségét mailben megküldtem.

Üdvözlettel: MúltMentő
süti beállítások módosítása