Komlón születtem és ott is éltem vagy húsz évig. Mindig is szeretett „falum” marad, bár mindig is városként ismertem. Amikor a FORTEPAN fotó megjelentek az interneten, én is mint sokan mások elkezdetem nézegetni ezeket a magán történelmi felvételeket.  Jó csak úgy nézegetni őket, és ráismerni gyerekkorunk és kirándulásaink helyszínére, eseményekre, melyek meghatározóak voltak az ország és a család életében. A Fortepan-on ugyan egyik képnél sincs helyszín, szereplő, tárgy leírás, mégis külön mozgalom indult a képek beazonosítására, és úgy látom, hogy egész jó ütemben haladnak, vagy illetve haladunk. Néha, ha időm engedi egy-egy hozzászólás erejéig segítek megtalálni a helyet és időt, melyet a kép, éppen akkor és éppen ott ábrázol.  A FORTEPAN komlói látképei számomra tanulságosak, mert ezeket nézegetve sok emlék jó és rossz egyaránt megidézhető. Ebben a bejegyzésben most felteszem a Fortepan-on talált komlói  látképeket, lehet, hogy van több is, mi ezeket találtuk.

Képek:
1.       Ez a kép még a két világháború között készülhetett a Komlóról Pécsre vezető útról. Itt még az akkori falu központjában csak családi házak állnak, de már látszik, hogy szinte a centrumban két nagy kémény ontja füstöt.
2.       Komló temploma 1937-ben épült, valószínűleg itt még az építés évében, vagy nem sokkal az után, mert még minden olyan újnak néz ki rajta. A templom mellé már akkor bányász kaszinó épült a bányászok szórakoztatására.
3.-4. Ez a két kép Komló főterének és környékének építését mutatja az ötvenes években, amikor a   cél a szocialista bányaváros felépítése volt. Furcsasága, hogy a tanácsháza és a párbizottság akkora volt, hogy egy 200 ezer lakosú várost ki tudott volna szolgálni, de a szennyvíztisztító a tízezres lélekszámú várost sem volt képes ellátni. A szennyvíztisztító alulméretezése miatt a Kaszálya patakban én halat nem láttam, de a sötét színű folyadékon átlátni sem lehetett.
5. A Hőerőmű építése az ötvenes években.  Sikerült is egy füstokádó erőművet a városközpontba telepíteni, melyiktől a város központja ugyan élhetetlen lett, de a város pereme már igencsak kellemes volt közel az erdők, mezők. Nekem mindig József Attila: Város peremén című verse jutott eszembe:
„Ily kormos, nagy szívet
az látott-hallott, ki napot látott
füstjében fulladni meg,”
A napot bizony sokszor láttuk  a hőerőmű kéményfüstjében „megfulladni”, nem is kellett hozzá napszemüveg : (
6. Kökönyös Városrész, rögtön Pécs felől érkezve, igazi szocreál lakóházakat építettek.  Én mindig csodálkoztam, hogy ennyi egyforma lépcsőház közül az italozásból hazatérő ember , hogy találja meg pont a sajátját?!

fortepan_04f.jpg

Szerző: MULTMENTO  2010.09.16. 14:12 6 komment

Címkék: épület temető szakrália Komló

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr932300406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@X 2010.11.09. 03:27:53

Ismeretlenül is köszöntelek!
(a koos.hu blog segítségével!)
Lehet, hogy nyitott kapukat döngetek ?- Komló - minden bizonnyal - igen ismert fotográfusa Nemesi Árpád Úr ! Nem tudom, iWiW-tag vagy-e ?- de igen sok fényképe (régi és új) csak az iWiW-en látható.
Ha nem ismernéd :
www.bama.hu/bulifoto/tema/1066
A rovat címe : Baranya Retro - a megye 20 éve - ott is igen sok régi fénykép található.
Üdv'

MULTMENTO 2010.11.11. 08:36:45

@@X: Ürölök, hogy megtaláltad a blogom. Köszönöm Koós Miklósnak, hogy a blogján reklámozott. Nemesi Árpádot pedig megfogom keresni az iwiw-en, mert érdekelnek a fotói.

Jolka40 2014.04.13. 07:44:38

A 4. képen a jobb- és a baloldal fel van cserélve!!! Ha valaki van olyan ügyes, fordítsa meg!

MULTMENTO 2014.04.14. 14:36:56

@Jolka40: Való igaz, meg van fordítva a 4. kép, mert a Fortepanon így volt publikálva. A Fortepan fórumán jeleztem is, hogy Kossuth Bányaüzem lejárata körül készülhetett a kép. Bal oldalt kellen lenni a Szénbányászati Trösztnek.

Jolka40 2014.04.14. 16:47:09

Valahol a NET-en megtaláltam a kép eredeti (helyesen tájolt) változatát, lementettem World-be. Szívesen elküldöm, csak nem tudom, hogyan.

MULTMENTO 2014.04.14. 20:38:33

@Jolka40: Köszönöm, közben megfordítottam, így már a helyesen tájolt verzió van fent.
süti beállítások módosítása