Ez a hetem a mesékről szólt. Barátomnak szerkesztem éppen a mesekötetét, meg egy régi kilencven évvel ezelőtti mesekötet is a kezembe került. Hazafelé menet, megint úgy döntöttem, hogy betérek az utamba eső antikváriumok egyikébe.

Az antikváriumokban nézelődni, a könyvekbe beleolvasgatni, és ha valami megtetszik megvenni. — No ez, ami számomra igazán elűzi a napi gondokat, és ezután már könnyen befejezhető a nap az otthon.
A könyvek között a gyűjtőterületem a klasszikus magyar szerzők német fordításai, ezeket a könyveket keresem, elsősorban feleségemnek, akit ez szakmailag is érdekel. A héten Balázs Béla: Hét Mese című kötetének német fordítása került a figyelmem központjába. Balázs Béla számomra, mint filmesztéta jelent meg. Aztán a könyvbe beleolvasva rájöttem, hogy én ezeket a meséket ismerem is a gyerekkoromból. Az illusztrációk is nagyon ismerősek voltak. Gondosan elkészített tusrajzok a népművészetből vett motívumokkal, átment a magyaros szecesszió és az ArtDeco művészet között. Az illusztrációkat nem is akárki készítette, hanem Kozma Lajos, aki számomra inkább, mint építész és bútortervező ismert. Kozma Lajos Budapesti Műhely bejárata előtt minden héten legalább kétszer elmegyek, hisz Budapest V. kerületében nem messze a munkahelyemtől van.
Boldogan vettem meg a mesekönyvet. Másnap megtaláltam a másik antikváriumomban a kötet magyar nyelvű kiadását, persze nem az elsőt, hanem egy 1979-est, amelyekből hiányoznak az illusztrációk, de nem gond, mert a német kiadásban ott vannak Kozma Lajos illusztrációi. Este aztán negyven év után ismét kiolvastam Balázs Béla mesekönyvét, így felnőtt fejjel talán még érdekesebb is, mint gyermekfejjel.
Most már csak könyvrestaurátorhoz kell vinnem a német kiadását, mert sajnos a 90 év alatt a gerincét elvesztette. Azt gondolom nem sokáig kell várnia a könyvnek a restaurálásra, mert ez a könyv megérdemli, hogy megbecsüljék.
Aki többet szeretne tudni a szerzőről és az illusztrátorról, az itt megteheti
 
Képek: Lapok, illusztrációk a mesekönyvből.
Szerző: MULTMENTO  2010.11.18. 10:36 2 komment

Címkék: könyv papír épület bútor

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr762456683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.11.18. 10:56:59

De gyönyörű rajzok!!!!

@X 2010.11.18. 13:17:22

Csak egy tipp ! Nehogy úgy járj mint én !
Nagyszülőtől ránk öröklődött szakácskönyvet könyvkötőhöz vittünk. Majd ott a könyv "elveszett!" - szerencsére egy hasonlót vett az egyik gyermekem,- be is lett kötve,- viszont (valahogy) azt már nem érzem "olyannak" mint az eredetit. (Címe : Vilma néni háztartási tanácsadója - írom emlékezetből.)
süti beállítások módosítása