Többünknek meséltek gyerekkorában Janikovszky Éva meséket. Én a húgomnak olvastam többször Janikovszky kötetből, szerette ezeket a könyveket. Barátommal nemrég bolhapiacon voltunk. Barátom elsőként megtalálta gyerekkora Zsolnay bögréjét, pont olyan mintával, mint annak idején a Nagymamájánál volt, azóta is kedvenc bögréje. Másodikként egy Janikovszky képes gyerekkönyvre lelt, mely felesége kedvenc gyerekkönyve volt. Fellelkesedett a könyvleleten és lelkesen próbálta minél olcsóbban elhozni. Hiába egy Janikovszky első kiadásnak megkérik az árát, ezért sem fizetett keveset. Barátom szerint nem lehetett otthagyni. Hiába ilyen a szerelem.

Én 1Ft-ért is vettem Janikovszky első kiadást, ráadásul nem is akármilyet, egy német nyelvű kiadást. On-Line kínálták a könyvet, és rajtam kívül mást nem érdekelt. Én pedig gazdagabb lettem egy Janikovszky kötettel.
Úgy gondolom a fentebb említett Janikovszky kötetek most jó kezekben vannak, és megbecsültek.
Csak itt fecsegek könyvekről, miközben mai posztomban Janikovszky Éva lakóházát szeretném bemutatni. Persze csak úgy vázlatosan, hiszen egykori lakásába nem lehet bejutni, csak kívülről lehet megtekinteni a „bauhausz” stílusú bérházat a Bajza utca páros oldalának elején. Utcai oldali homlokzatát felújították, gondolom önkormányzati támogatással, hogy lehessen hova tenni az emléktáblát. A bejárat felőli homlokzat sajnos még őrzi a II. világháború és 56 nyomait is. Oda nem került emléktábla, gondolom emiatt nem tellett rá. Az utca felőli homlokzatnak szerencséje volt, mert mind a négy emelet magasan helyreállították az eredeti homlokzatot. Gondolom ezen többen csodálkoznak, hogy ezt miért említem meg. Tudjátok egyik barátom egy olyan házban lakik, ahol van egy emléktábla, melyet rendszeresen megkoszorúztak. A háznál koszorúzás előtt mindig megjelentek festők és az első emelet magasságáig lefestették a ház homlokzatát, de nem ám teljes utcafrontban, csak éppen annyit, hogy a TV közvetítéskor a tábla környékén rendben legyen a ház fala, hisz azt mutatja csak a kamera.
 
Képek: Janikovszky Éva lakóháza, emléktáblája, egyik könyvének címlapja

Szerző: MULTMENTO  2011.03.14. 12:31 6 komment

Címkék: könyv épület emléktábla

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr992738042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@X 2011.03.14. 15:26:47

Gyakran előfordult velem (- tán még napjainkban is-) Szabó Magdát és Janikovszky Évát fel-felcserélem ( valahogy összekeverednek bennem) - stb. Elég régen hallottam "felőlük" - vagy csak elkerülte figyelmemet. Viszont, ha nincs ez a mai téma,- bizony (tán') soha nem vettem volna a fáradságot, hogy megnézzem, ki illusztrálta ! - állítólag Réber László ! Akit érdekelne,- ám' nézzen utána.

@X 2011.03.14. 15:38:00

(Valahogy nem sikerült a hozzászólásom ?)
Így aztán csak rövidebben :
Gyakran összekevertem/felcseréltem/összetévesztettem (anno) Szabó Magdát és Janikovszky Évát. Rég hallottam felőlük,vagy csak figyelmem elkerülte volna ? Na, ha nincs ez a téma, tán" soha nem vettem volna a fáradságot, hogy megnézzek, ki volt az illusztrátor ! -állítólag Réber László. (Google)

2011.03.15. 08:34:01

Az egyik kedvenc íróm Janikovszky Éva. Viszont azt biztos nem tudod, hogy a mi lakásunkban ki lakott?Nem más mint Palotai Boris.1947-ben aztán elköltöztek, és akkor költöztek be nagymamámék.

MULTMENTO 2011.03.15. 09:21:17

@@X: Kedves @X Láthatólag sikerült az első hozzászólásaod, csak amiatt jelent meg későn, mert sok az írásjel, meg a speciális karakter a hozzászólásodban, emiatt a spamszürő sokáig vizsgálja, mert az ilynek szoktak lenne az automatikusan generált "SPAM"-ek. Amenyniben kevesebb írásjelet meg speciális karaktert használsz gyorsabban megjelenik hozzászólásod. Persze ez csak saját tapasztalat, és más oka is lehet. Talán azért érdemes kipróbálni.

MULTMENTO 2011.03.15. 15:53:52

@sudi4: Köszönöm, hogy megírtad. Hiába mindig tanul az ember, én eddig Palotai Boris emléktábláját az V. kerületben láttam, de valószínűleg ott hosszabb időt alkotott.

2011.03.16. 08:38:11

@MULTMENTO: Igen rövid ideig lakták csak a lakást.
süti beállítások módosítása