Barátaim blogjain a pipacsos mezőket nézegetve, és a hozzá fűzött szövegeket olvasva, úgy éreztem nekem is meg kell mutatni az én pipacsmezőmet. Már négy éve is megvan, hogy ezt a pipacsmezőt, lefényképeztem. Legalább egy évig használtam az egyik képet a számítógépemen háttérképnek. Többen megkérdezték, és el szoktam mesélni, hogy ez a Gerecse hegységben levő Marótpuszta bejárata, és ezek a pipacsok egy véres csata színhelyén nyílnak. A csata helyén emlékművet is emeltek, de mégis úgy érzem, ez a pipacsmező mégis meghatóbban emlékezik erre az elkeseredett honvédő csatára.

A Marótpuszta csatáról: Az 1526-os mohácsi csatavesztést követő néhány hetes török dúlás, fosztogatás, Esztergomot, a virágzó várost is elpusztította. A környékbeli falvakat kifosztották, felégették, állataikat elhajtották, az elmenekülni nem tudó lakosokat felkoncolták vagy rabszíjra fűzve elhajtották. /4-5. sz. irat/ Mindezt a török csaknem ellenállás nélkül megtehette az egész országban.
 
"Mégis...az Orbánsz András által üresen hagyott esztergomi várat megvédte egy alacsonyrendű ember, Nagy Máté, aki azelőtt a káptalan gyalogságának kapitánya volt, és kevesekkel odamenekült. Visegrád várát pedig, a királyi korona őrzőhelyét a parasztok és szerzetesek tartották meg” írta a kortárs Brodarics István. A várvédő parasztok a környékbeli falvakból, a közeli pálos birtokokról menekülhettek ide. Brodarics szerint ..." az ellenség ...sehol sem talált nagyobb ellenállásra csak Maróton, mely nem messze van Esztergomtól. Ez az esztergomi érseknek kies fekvésű mulató helye, azon erdők között, melyeket mi Vértesnek /!/ nevezünk, minden felől erdők és berkek veszik körül. Ide húzódtak a mieink közül néhány ezren feleségeikkel és gyermekeikkel együtt, bízván a helynek természettől is megerősített voltában... Véres harcot vívtak itt a törökkel.
 
 
Istvánffy Miklós a csataleíráshoz még hozzátette:"...Mindnyájukat egy szálig leölték. Emlegetik Dobozi Mihály kiváló vitézségét és híres tettét. Amikor ugyanis a maga mögé ültetett és őt szorosan átölelő feleségét, a ló gyorsaságában bízva, biztos helyre akarta vinni, de mégsem tudott elmenekülni, miután feleségét előbb leszúrta, hogy az ellenség kezébe ne kerüljön, ő a sűrű ellenség közé vágtatott, s őt is ugyanúgy lemészárolták."...
 
Képek: A Marótpusztai pipacsmező. A csata emlékműve kirándulókkal.
 
Szerző: MULTMENTO  2011.05.25. 07:50 5 komment

Címkék: virág temető

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr762930635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.05.25. 09:36:19

A vérvörös mező.

MULTMENTO 2011.05.25. 11:33:59

@sudi4: Messziről vérvörös. Aztán közelről látható, hogy a kamillavirággal vegyítve egyre vidámabb.
A játszó, kiránduló gyerekek pedig az emlékmű körül feledtetik a hely szomorú múltját.

2011.05.25. 11:45:22

@MULTMENTO: Igen.Pontosan, és ÍGY!

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2011.05.25. 13:26:56

Micsoda hatalmas tábla! Elgondolkodom néha - nem veti senki, nem aratja - mégis milyen bőven terem....
Csak van valahol odafenn egy jó gazdája...

MULTMENTO 2011.05.26. 09:20:43

@aranyosfodorka: Gazdag pipacstermésünk van az idei évben, én több hektárnyit láttam a napokban a 4-es út és M0-ás mellett. A mezőgazdasági múzeumban meg egyszerűen a gabona gyomnövényeként emlegetik a pipacsot, pedig most úgy tűnik, mintha a pipacs között lenne gyomként néhány búzaszál.
süti beállítások módosítása