Budapesten a Terézvárosban a Bajza és Kmety utca sarkánál levő régi villaépület mellett többször megyek el. Kedvelem ezt a villát, mert kedvenc íróm egykori lakhelye. Ebben a házban élt fogadott lányával és vejével Jókai Mór. Én magam többször szoktam elhozni ide Budapestre látogató vidéki rokonaimat, mert a környék érdekes, mesélős és szép. A szemközti Epreskertben készültek a Millenium szobortervei, és ebben a házban „fogant meg” a Feszty körkép is. A Terézváros információs oldalán az „ez mi” és „kétemeletes villaépület” leírások, mint részletes ismertetők szerepelnek a házról (lásd a böngészőből kivágott képeket). Aki akarja személyesen itt megkeresheti: http://www.terezvaros.hu/webterkep/index.html.

Én sem fogok most regényt írni róla, hiszen aki akarja az interneten is utána olvashat. Annyit azért érdemes tudni, hogy Feszty Árpád az építtető különleges otthonnak szánta. Az építésnek az idején a reneszánsz volt a kedvelt stílus, ezért az épület a reneszánsz arányokat és formákat követi. A hiteles reneszánsz életérzésért Olaszországból egy eredeti reneszánsz erkélyt is megvett a Feszty család. Elképzelem, amikor Feszty Árpád azt mondta Jókai Rózának: „Most menjünk egy kicsit az Leonardó Olaszországába”. „Menjünk!” – Mondta Róza. Nem kellett sokat menni, mert csak kiléptek az erkélyajtón, és máris olasz reneszánsz erkélyen folytathatták a beszélgetést. Sajnos azt az erkélyt a hátsó udvarban nem tudtam lefényképezni, de aki nem hiszi járjon utána.

 
Képek: A Jókai emléktábla a házon. A Feszty műterem bejárata. Festmény Jókai Mórról, melyen a ház közelében ábrázolja. Információk az épületről a Terézváros webtérképén.
Szerző: MULTMENTO  2011.08.02. 10:21 2 komment

Címkék: könyv épület emléktábla sarokház

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr463119494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2011.08.03. 07:53:54

Nagyon tetszik a pókhálós kép ! Szeretem a különleges, trükkös képeket, ez egy ilyen !

MULTMENTO 2011.08.03. 18:07:58

@aranyosfodorka: Véletlenül sikerült pókhálósra. Nekm is tetszett, ezért választottam a sok közül ezt.
süti beállítások módosítása