Már egy hete készülök, hogy bemutassam Nektek ezt a Zsolnay csempékkel gazdagon díszített hentesüzletet. Rendszeres blogolvasóm, kommentelőm (kisbela) és segítőm ajánlotta ezt az üzletet, és klassz képeket is készített  róla. A héten esténként dolgoztam is rajta, de korábban nem tudtam megjelentetni.  Csütörtökön, ha nem nézek tévét meg is szerkeszthettem volna, de nem akartam kihagyni a föld szeretője c. filmet a Duna televízión. Gondoltam egy Zsolnay Rajongó nem hagyhat ki egy Zsolnay családról készített filmet. Megnéztem.

Nem tetszett. Azon csodálkozom, hogy egy ilyen jól dokumentált életútról, hogyan lehetett ilyen rosszul kitalált mesefilmet készíteni. Bár mesefilmnek se jó. Volt benne jó színészi alakítás is. Volt benne néhány szép Zsolnay kerámia. Az alkotók igyekeztek korabeli helyszíneken forgatni, de többször bent maradt a 20. századi betonburkolat. Nekem ez már szinte fájt, amikor néztem.

E rövid filmkritika után jöjjön a valódi Zsolnay gyári alkotás. Az épület Budapesten a IX. kerület Mester utca 29 alatt található. Az üzlet felirat szerint húsbolt és bisztró egyben. Aztán, ha betérünk megláthatjuk, hogy bolt falait gyönyörű csempék díszítik. A berendezési tárgyak között még megtalálhatóak a múlt század elején ide legyártott polcok, és egyéb húsárusításhoz nélkülözhetetlen kiegészítők. Amennyiben a plafonra is felnézünk, ott meglátjuk a borzalmas modern álmennyezetet. Az üzlet bisztró jellegét bizonyítja, hogy az üzlet közepén a 70-es évek kocsmai asztala van. Ha körülnézünk a bolt kínálata is inkább a 70-es évekhez áll közelebb. A falakon aztán felfedezhetjük régi üzlethez köthető dokumentumok másolatait. Ezeket az üzlet egykori tulajdonosának leszármazottjai ajándékozták a mostani bérlőknek.

brauch_ma1.JPG

brauch_ma2.JPG

brauch_ma3.JPG

brauch_ma4.JPG

brauch_ma5.JPG

brauch_ma6.JPG

brauch_ma7.JPG

brauch_ma8.JPG

brauch_ma9.JPG

brauch_ma10.JPG

brauch_ma11.JPG

brauch_ma12.JPG

brauch_ma13.JPG

brauch_ma14.JPG

brauch_ma15.JPG

Az üzletről és egykori tulajdonosairól az alábbiakat lehetett megtudni az Internetről:

Brauch Ferenc 1868-ban született Révkomáromban. 1873.-ben költöztek Budapestre,a papa hentes boltot nyitott a Rákóczi téren. Ferenc-iskolái elvégzése után-külföldi tanulmányútra ment,többnyire gyalog. Dolgozott híres osztrák és német henteseknél. Hazatérve alkalmazták egy hentesnél,de fél év után megvette a pici boltot. Első bérlője volt az 1897.-ben megnyílt Vásárcsarnoknak,  50 éven át. Fénykorában több száz alkalmazottja,9 üzlete,vágóhídja és sertéshizlaldája volt. 1902-ben vette meg a Budapest IX.-ker.Mester u.29 alatti házat és átalakítatta hentes boltnak. Az '50-es években államosították mindenét, és családostul kitelepítették Budapestről.95 évesen halt meg Gödön.

A bolt képeit a készítőjük elküldte a Zsolnay gyár szakértőjének, aki az alábbit állapította meg:

„Valóban egy gyönyörű Zsolnay csempékkel kirakott üzletet fotózott le. A csempék mázas, pirogránit alapanyagból készültek ( fagyálló, könnyen tisztítható ). Dekorját mázalatti festéstechnikával, szecessziós stílusban készítették. A kivitelezés gondosan megtervezett,  egyedi megrendelésről tanúskodik.”

brauch_reg1.JPG

Bolt kép:fotomuzem.hu (1904,A mester,a felesége meg a dolgozók)

brauch_reg2.JPG

Könyv kép:axioart.com (1926)

brauch_reg3.JPG

brauch_reg4.JPG

brauch_reg5.JPG

brauch_reg6.JPG

Fénymásolatok az egykori tulajdonosok leszármazottaitól

Szerző: MULTMENTO  2013.01.18. 20:35 8 komment

Címkék: zsolnay épületkerámia

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr825026089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2013.01.19. 19:19:51

Szenzációs ! És meglep, hogy megmaradt - annyi év viszontagsága után is. Az álmennyezet ugyan ronda, de most képzeld el, ha valaki a falak csempéit is lecserélte volna ! Azért a jelenlegi "választék" és az egyik régi képen látható elgondolkodtató....
A 6,5 soros élet-ismertető szívszorítóan "magyar"....

TopBudapestOrg 2013.01.22. 16:00:25

Hű de csodaszép lehetne ez a hentesüzlet - bisztró...
Köszönjük szépen a képriportot!

JoeHorseDick · http://kifordultvilag.blog.hu 2013.01.22. 16:13:32

kár, hogy a kaja nem finom, és drága, így funkcióját nehezen látja el.

Neoprimitív 2013.01.22. 16:28:08

@JoeHorseDick: Akkor nekem bizonyára a Protekciós Ismeretlennek fenntartott kiszolgálás jutott. Frissen sütött (az étlapon nem is szereplő, a húsos pultból kiszelt) rántott májjal, nagyon jó sült kolbásszal (a szemem nagyon megkívánta, amíg készült a máj), sült krumplival savanyúsággal, üdítővel 1500 forintból. És ahogy elnéztem a tolongást ebédidőben a pultok körül, mások szerint is teljesen jól ellátja a funkcióját.

sofalwy 2013.01.23. 01:40:04

A bolt csodálatos még a mai formában, plafon nélkül is. A Zsolnay film ezzel ellentétben - ha a család és a gyár történet szempontjából nézzük - csapnivaló. Talán az operatőr érdemel elismerést a kevés pénzből teremtett világával. Nem értem, hogy miért kellett hamis történetekkel, átkeresztelt és idiótává hamisított családtagokkal kivattázni a rendezői hiányosságokat. Kiváló színészeken nem lehet számon kérni a gyenge rendezést, az érthetetlen történethamisítást. Zsolnay Vilmos sem értené - ahogy a leszármazottak ennek szellemében tiltakoztak is.

giorgio.nane 2013.01.23. 08:33:27

Pompás, nagy gratula :D (a filmkritikával csak egyet tudok érteni, elkeserítőre sikerült sajnos! -még hazai bemutatója előtt megnézhettem, Amerikából kapott DVD-n az ottani magyar újságíró kolléga félve várta a véleményt...annyira sokat vártak ettől a filmtől és akkora csalódás volt, de ezen már kesereghetünk, ilyen lett változtatni nem tudunk ezen. Sokkal többet és élményszerűbb -és persze szakszerűbb- feldolgozást érdemelt volna a téma, mert a szakmai dogokkal is nagy baj van a filmben, jóllehet akad bőven szakirodalma és kutatója Zsolnaynak:)

MULTMENTO 2013.01.23. 08:38:48

@sofalwy: Való igaz, hogy az operatőr néha jól elkapott egy-egy jelenetet, de a vágó ezeket is elrontotta. Én annyira felidegesítettem magam a filmen és a miszticizált történeten, hogy kedvem sem volt írni róla. Aztán ez a néhány sor kritika mégis kikívánkozott belőlem.
süti beállítások módosítása