Tavaszi első Zsolnay épületkerámiás fotósorozatom a Gresham palotáról készítettem. Ezt az épületet régóta ismerem, és kedvelem. Felújítás előtti állapotában nem fényképeztem, de szerencsére az Interneten megtaláltam az épület Zsolnay kerámiáinak restaurálásról készült előadás anyagát a felújító cég honlapján. Ajánlom elolvasásra, és megtekintésre a hozzá készült fényképes illusztrációt: http://www.knossos.hu/gresham/A%20Gresham%20palota%20Zsolnay%20ker%E1miaburkolat%E1nak%20restaur%E1l%E1sa.htm

 Akinek nincs ideje végigolvasni, a legfontosabb tudnivalók az épületről ebből az anyagból idézve: A Gresham Palotát 1906-ban építtette a londoni székhelyű Gresham Életbiztosító Társaság, elsősorban a brit arisztokrácia számára. A második világháborúig Budapest legelőkelőbb luxus rezidenciája volt, amely a kor legmagasabb színvonalát képviselte, és amelyhez a többi szállodát viszonyították. A Gresham Palota a Lánchíddal szemben lévő, Dunára néző háztömböt foglalja el, így Budapesten is egyedülálló reprezentatív fekvéssel rendelkezik. Elhelyezkedése a New York-i Fifth Avenue és Central Park sarok, a londoni Hyde Park sarok vagy a párizsi Champs Elysés fekvéséhez hasonlítható.  A Gresham Palotát Quittner Zsigmond tervezte (1906-1907-ben) és a világon az Art Nouveau, a szecessziós építészeti irányzat egyik legszebb példájának tekintik. Az épület anyagait és építészeit a korszak számos tehetséges magyar művésze közül válogatták ki gondosan:

  • a palota belső tereit díszítő üvegmozaikok, a lépcsőházak festett üvegablakai Róth Miksa munkái;
  • Sir Gresham portréját és az első emelet fekvő szobrait Telcs Ede készítette;
  • a földszinti passzázs és az udvarok falait borító csempéket, valamint a fali- és padlólapokat a híres magyar Zsolnay gyár tervezte és gyártotta le.

A Gresham-palota korszerűsége Budapest büszkesége lett. Itt alkalmaztak először olyan, máig sem túl gyakori komforteszközöket, mint például a központi gépházra kapcsolt porszívóberendezés.

Az épületben minden a "leg"-eket gyarapította: Budapest akkor egyik legnagyobb összterületű lakóháza (12 000 m2) a legjobb anyagokkal büszkélkedett, három lépcsőháza (mindegyik egy-egy nagy magyar nevét viselte) üvegfedésű passzázsból nyílt, az egyedi burkolólapok a Zsolnay-gyárban készültek. Passzázsa építészettörténeti ritkaság, hiszen Budapesten ez a legrégibb, épen maradt ilyen, fedett üzletsor. 

Megvallom őszintén a szállodába nem volt merszem bekéretőzni egy fotósorozatra, de akit érdekel, a szállodalánc honlapján egy nagyon profi fotósorozat mutatja be az épület belső Zsolnay kerámiával burkolt tereit itt: http://www.grandluxuryhotels.com/hotel/four-seasons-hotel-gresham-palace-budapest/picture-gallery/

A fotózáshoz most jó idő volt, de nem volt egyszerű feladatom, mert az üveg és arany felületeken sokszor túlzottan visszaverődött a napfény.

gresham1.jpg

gresham2.jpg

gresham3.jpg

gresham4.jpg

gresham5.jpg

gresham6.jpg

gresham7.jpg

gresham8.jpg

Szerző: MULTMENTO  2013.03.07. 07:58 1 komment

Címkék: épület emléktábla zsolnay épületkerámia

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr345119906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2013.03.08. 09:28:18

Ez egy nagyszerű anyag volt ! Köszönet érte !
Hiába, jó dolgokról lehet jót írni...ez már csak így van.
süti beállítások módosítása