Nyaralásunk második megállóját el sem lehetett téveszteni, a 2-es főút kettészeli a falut. Rögtön le is parkoltunk a templom előtt. A templommal szemben a polgármesteri hivatal hirdetőtáblájára éppen kifüggesztettek egy árverési hirdetményt. Mi rögtön meg is kérdeztük a hirdetmény kifüggesztőjét a helyi látnivalókról, és azok megtekintéséről. Elmondta, hogy rosszkor jöttünk, mert a falu nevezetességeinek (faluház, templom, kápolna) felelősei éppen buszos zarándokúton vannak. Ez nagyon becsülendő, hogy a helyiek ápolják vallásos hagyományaikat, de nekünk éppen rosszul jött ki. Nem maradt más hátra, így a falu nevezetességeit csak kívülről tekintettük meg.

szendehely5.JPGFekvése, megközelíthetősége, lakossága, területe:

A német ajkú település a Börzsöny délkeleti részén, a Naszály hegy lábánál, a 2-es főút mentén található. Lakossága 1397 fő, belterülete 100 ha, külterülete pedig 1000 ha.

Története: A környék neve valaha Szenthely volt - bizonyára a földbirtokos püspökség után - ami az idők során Szendehelyre módosult. Az itt letelepedő németek 1717-ben a bajorországi Franken vidékéről érkeztek Magyarországra, és a mai Berkenyén alapítottak falut. Onnan költöztek át a túlnépesedés miatt még 1753-ban a Vác és a nagymarosi rév felé vezető út mellé a szendehelyiek. A község a váci püspök uradalmához tartozott, amit valószínűleg még Szent István adományozott az egyháznak. Forrás: http://www.szendehely.hu/index.php/szendehely-tortenete-menu

szendehely6.JPG

szendehely7.JPGA falu központjában Szepi új építésű fogadója várja a vendégeket. Figyelemfelkeltésből a fogadó melléképületének tetején egy oldalkocsis motorkerékpárban Szepi felesége látható oldalkocsijában a gyerekkel. Nyáron még érthető a mezítlábas motorozás. Vajon télen lesz rajta hócipő?

szendehely4.JPGA falu közepén levő eligazító táblából kiderült, hogy a falunak van kálváriája. Aranyos Fodorka kálváriás blogjához le is fényképeztem, ismertetőt is készítettem. A kálvária részletes bemutatása itt megtekinthető: http://csendhegyek.blogspot.hu/2013/08/szendehely-kalvaria.html

szendehely8.JPGA hosszú utca végétől néhány méterre az erdőben található a kis kápolna. Völgynek le könnyen mentünk, aztán az út túlsó fele meredekebb volt, mint amilyennek a képen látszik.

szendehely9.JPG

szendehely3.JPG

szendehely1.JPGAz ófalu boltíves műemlék hídjának mellvédjén Nepomuki Szent János 1830-ban faragott kőszobra áll. Csak az a csőkorlát és betonalap ne lenne a hídon!

szendehely2.JPG

szendehely_kalvaria24.JPGA falu látképe a kálváriáról.

Szerző: MULTMENTO  2013.08.24. 06:49 2 komment

Címkék: virág fém épület emléktábla szakrália

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr845469619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2013.08.24. 08:51:25

A kálvária-fotózás itt is, ezúton is köszönöm. Megértem bosszúságotokat - én Mecseknádasdon jártam ugyanígy, hogy valami búcsúba, vagy nem is tudom pontosan már hová, utazott el a nemzetiségi múzeumot felügyelő néni. Mondta ezt a férje !! Hát azért nem értem, olyan kincseket őriznek ott, hogy egy házastárs nem nyithatja ki egy arra tévedt érdeklődőnek ? Mellesleg a múzeum a házuk mellett van, tehát még gyalogolni sem kellett volna...

kisbela 2013.08.24. 19:40:12

Sok bábut átszabtam.(Motoros kép)Általában valami harci cselekményhez.Kiállításokhoz.Cipőt a sarkuk,vagy a lábfejük levágása után lehet ráadni.Elnézést,ha ez valakit zavar.Az összes izületet szétvágtam és egy munkatársam állt modelt.Például térdelt az aknavető mellett.A gödörben lévő sebesültet kötöző szanitécet,csak elképzeltem,
süti beállítások módosítása