Ismerőseim többsége szerint csak egy „fatákolmány” az én kedvenc vidámparki építményem, a hullámvasút. Az biztos, hogy sokan félnek felülni rá, mert kinézetre elég siralmas állapotúnak látszik. Szerencsére a vidámparki játékok többségével ellentétben a hullámvasút marad, mert műemlékileg védett építmény. Én minden munkanap elmegyek mellette és csodálom ezt az építőmérnöki teljesítményt, amivel megtervezték és felépítették. Fennállása alatt biztonságosan szállította, és ijesztgette az utasait, én meg néha előveszem a fényképezőgépem, és kattintok néhányat, hogy legyen egy kis emlék gyerekkorunk legrémisztőbb vidámparki játékáról, melyre annak idején még felülni se mertem.

hullamvasut1.JPG

A hullámvasútról:  „Ez a játék Európa leghosszabb favázas szerkezete, a 980 méter hosszú pályán és 9 hullámon átrobogó utasok - maximum 28 fő - öt percig élvezik, vagy izgulják végig az utat. A szerkezet legmagasabb pontja 17 méter magasan van, a játék maximális sebessége 40 kilométer/óra.

hullamvasut2.JPG

A hullámvasutat 1922-ben készítették Dragon Ervin tervei alapján, végleges formáját 1926-ban nyerte el. Megépítésétől kezdve az egyik legnépszerűbb játék. "A legnagyobb attrakcióhoz, a hullámvasúthoz csak testi épség megrongálásával lehetett közeledni" - olvasható a Budapesti Vidám Park története című könyvben lévő 1935-ös Pesti Futár cikk részlete. ..

hullamvasut3.JPG

Egyébként ez az egyetlen természetes színű játék a parkban, mert a nyersfát biztonsági okokból sosem festik színesre, hiszen minden repedés veszélyt jelez, amit azonnal javítani, cserélni kell - árulta el a Vidám Park munkatársa.” Forrás: http://hvg.hu/itthon/20060714hvas

hullamvasut4.JPG

hullamvasut5.jpg

hullamvasut6.jpg

hullamvasut7.jpg

Szerző: MULTMENTO  2014.02.01. 06:37 1 komment

Címkék: játék fa épület

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr885783299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2014.02.01. 12:55:05

Érdekes, érdekes, de nincs az a pénz, amiért ráülnék :-)
Amúgy meglep, hogy nem verik (ezt is) szét....
süti beállítások módosítása