Európa fekete levese - volt egyszer a vendéglátó-ipari múzeumban a kávétörténeti kiállítás alcíme. Ez a kiállítás nekem és barátomnak nagyon tetszett. Főleg azért, mert a kiállítás rendezőjének személyes vezetését élvezhettük. A kiállításon ismertem meg a karlsbadi kannát, mely egy évszázadon keresztül Európa legelterjedtebb kávéfőzője volt. Én már sok ilyet láttam, hisz a bolhapiacok gyakori résztvevője a kanna zománcos, kerámia, porcelán, alpacca, vagy éppen réz kivitelben. Az eladók sokszor nem is tudják, hogy kávéfőzőt árulnak.
Az évekkel ezelőtti kiállításon fogalmazódott meg bennünk, hogy ki kellene próbálni a kávéfőzést karlsbadi módra. Találtam én a bolhapiacon komplett és használható karsbadi kávéfőzőt, de ezeket olyan pénzekért árulták, hogy inkább feladtam. Egyszer aztán az egyik régiségkereskedés turkálójában ráleltem egy Zsolnay a kávéfőző maradékra. A kávéfőzőből a lelke maradt meg, a szűrő rész. A kanna sajnos hiányzott, de gondoltam, majd csak találok hozzávaló stílszerű méretes kannát.
Jó sokáig tartott, míg egy használható konfigurációt összeállítottam a régi porcelán eszközeimből. Egy kissé szedett-vedettre sikerült. A kanna részt pótoltam egy Drasche hasas bögrével, a fedő egy Melitta márkájú kávéskanna teteje.
A karlsbadi kávéfőzés módszerét az internetről lestem el:
„A Karlsbadi kanna használata:
1.) Forraljunk frissen vizet. Kb. 1 dl-t öntsünk a kanna alsó részébe, hogy előmelegedjen, 2 dl-t pedig mérjünk ki egy kiöntőben, hogy legyen ideje visszahűlni, kb. 90 °C-ra.
2.) Őröljünk szemcsésre világosabb pörkölésű 16 g 100% arabika kávét.
3.) Öntsük ki a kannából a forró vizet.
4.) A szűrőt helyezzük rá a kanna alsó részére.
5.) Szórjuk a szűrőbe az őrleményt. A szűrőre ráhelyezzük a kanna következő tartozékát, a vízelosztó tárcsát.
6.) Lassan elkezdjük felönteni forró (kb. 90°C) vízzel, először csak kb. 50 ml-nyit. Várjunk 30 mp-et, ez idő alatt az őrlemény megszívja magát.
7.) A várakozási idő leteltével lassan folytatjuk a feltöltést (kb. 1 perc), amíg a porcelán szűrő rész meg nem telik. Ezt onnan tudjuk, hogy a vízelosztó tárcsában megjelenik az őrlemény.
8.) Ha maradt valamennyi víz a kiöntőben, kb. 1 perc várakozás után azt is utántölthetjük.
9.) Végül helyezzük rá a tetőt és hagyjuk lecsepegni a kávét. Ha jól végeztük dolgunkat, kb. 7-8 perc múlva elkészül kb. 150 ml kávé.
10.) Leszedjük a vízelosztó tárcsát, beletekintünk a szűrőbe, és ha már nem látható víz az edény alján összegyűlt zacc felszínén, leemeljük a szűrőt és egy csészealjra vagy a mosogatóba helyezzük. A fedőt ráhelyezzük a kanna tetejére, az elkészült kávéitalt 2 előmelegített csészében szervírozzuk.
Az így elkészült kávé könnyű és rendkívül tiszta ízű, gyümölcsösen savas, "teaszerű" ital. Kávétejszínnel ízesítve gyönyörű narancsos árnyalatot kap, csepp mézzel vagy nádcukorral különösen finom” Forrás: http://www.kavehazak.hu/kave_akademia/content.php?id=994
Én már őrölt Omnia kávét használtam hozzá. Az eredmény megérte, nekem sokkal jobban ízlett, mint az olaszosan lefőzött kávé. Az igaz, hogy reggel a kávéfőzésem háromnegyed órát vett igénybe. Ha időm engedi, máskor is hasonló módon főzöm meg a kávémat.