Egy nagyobb képeslapcsomagban kettő 1948-ban feladott tábori levelezőlapot kaptam. A képes oldalát nézve elcsodálkoztam, hogy ezek 1948-asok. Én harminc évvel később voltam katona, de emlékeim szerint a kantinban még ilyen, vagy nagyon hasonló grafikájú képeslapokat akkor is lehetett vásárolni.

a_katonasag001.JPG

a_katonasag002.JPG

Hej, az a katonaév, amit a seregben szolgáltam éppen harmincöt éve ért véget. Még szerencse, hogy előfelvételisként voltam katona. Nem három évet szolgáltam, mint az akkor szokás volt. A ranglétra alsó fokán voltunk,  legfiatalabbak, és a legrövidebb ideig katonáskodók. Nem bántak velünk, kesztyűs kézzel, és a katonai szlengben csak a táposnak szólítottak bennünket a többiek. Volt, aki később katonai szleng szótárt készített, itt olvasható is annak elektronikus változat: http://mnytud.arts.klte.hu/sorozat/katszl/ ,

a_katonasag003.JPGMi az egyetemi elvégzésekor a ballagó magazinunkban örökítettük meg a katonaság alatt történt vicces történeteinket. Az alábbiakban közreadom a magazinunkban megjelent katonatörténeteinket. Így harminc év után visszaolvasva, érdekes kortörténeti emlék.

a_katonasag004.JPG

a_katonasag005.JPG

a_katonasag006.JPG

a_katonasag007.JPG

a_katonasag008.JPG

 

Szerző: MULTMENTO  2015.08.05. 07:30 komment

Címkék: játék papír

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr137659260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyben 2015.08.06. 07:26:44

3év? Talán csak megcsalja az emlékezete.

MULTMENTO 2015.08.06. 08:03:38

@gyben: Tényleg, akkor már 2 évre csökkentették. A szüleink idejében lehetett volt 3 év, ami miatt ez maradt meg az emlékezetemben. Háromszor nyolcasoknak hívták a normál bevonultakat akkor, az tényleg 2 év. Köszönöm az emlékeztetőt. :-)

Replikáns 2015.08.06. 08:19:28

Kivéve a Határőrség. Ott 3 év volt a buli.

Oldfan 2015.08.06. 09:41:18

Nálunk akkor tűnt el a fél század a padok alatt, - az előadó szemébe még sem lehetett röhögni - amikor egy politikai oktatáson így magyarázta a századparancsnok, hogy miben van Varsói Szerződés katonai fölénye:
"Elvtársak! Háborúban fontos a helyismeret. Nyugaton már mindent bemértek, minden faluról, városról pontosan tudni, hogy hol van, míg a Szovjetunióban olyan települések is vannak, ahol még ember nem járt."
Tényleg megtörtént, nem a Star Trek bevezetőt parodizáltam. Ilyen "képzett" tisztjeink voltak.

a fidesz csak lopni tud 2015.08.06. 09:51:59

Ezek katonatörténetek?

Atomrészeg baka szolgálatban felkapja a pityut, otthagyja az adóházat, felmászik a fogaskerekű tetejére, levonatozik vele a hegyről, Körszállóba be, német turpistákat csőre töltött fegyverrel alakiztat.

Tajtrészeg üti ágyastól kitéve a laktanyakapu elé...

Voltál úgy "üh", hogy a századból te voltál az egyetlen a körletben? A többi kint dobiban...

Na itt kezdődnek a sztorik...

y Azvedo 2015.08.06. 10:01:37

"Maguk nekem nem egyemisták, no, én se' vagyok egy szadizmus, de, hogy ráb.sznak, az rizikó!" Azonnal tudta a "tápos", hogy mire számíthat. :-)

Yorki 2015.08.06. 10:37:17

Lecsukatom 10 napra,ha nem elég 1 hétre! :-)

Todward 2015.08.06. 13:25:47

Ezt a bejegyzést és a hozzászólásokat elolvasva örülök annak, hogy elmúltak ezek az idők és nincs kötelező sorkatonaság. Beleolvasni is rémisztő, hogy ilyen primitív, mélysötét bunkó állatoknak gépfegyvert adtak a kezükbe :/

Venesz 2015.08.06. 15:21:29

Én nem voltam katona.
Már akkor sem bántam.
Most sem sírok emiatt.

¿Qué tapas hay? 2015.08.06. 16:09:16

@a fidesz csak lopni tud: "Atomrészeg baka szolgálatban felkapja a pityut, otthagyja az adóházat, felmászik a fogaskerekű tetejére, levonatozik vele a hegyről, Körszállóba be, német turpistákat csőre töltött fegyverrel alakiztat."

Budapestre csak csókosok kerültek. Próbáltad volna ugyanezt a mókát Szabadszálláson, se adóház, se hegy se fogaskerekű, se körszálló se német turista...

Sandokohn - a maláj jiddis 2015.08.06. 17:30:02

@a fidesz csak lopni tud: azok a sztorik megtörténtek, szemben az általad írt urban legend kategóriásokkal....

a fidesz csak lopni tud 2015.08.06. 22:34:54

@¿Qué tapas hay?:

Stimm. Az utolsó fél évemben szerettek a gyíkok, mert hazaküldtem őket magam helyett. Jobban megérte bent maradni, és 8-9 körül kelni, mint hazamenni és indulni a fél ötös busszal, hogy hatra beérjek. Igaz, körbe volt írva a könyvem, akkor jöttem-mentem, amikor akartam.

a fidesz csak lopni tud 2015.08.06. 22:46:07

@Sandokohn - a maláj jiddis:

Saját századon belüli az összes. Láttál te már olyan őrségváltást, ahol az IFA-n, amivel vittük ki a Sziklába és még néhány adóházba a váltás személyzetét hangfalak vannak a platón, és bömbölnek menet közben, miközben megy keresztül a városon?
A század akkor keményedett be, amikor egy sajnálatos több halállal járó baleset után kiderült, hogy az összes baka dobiban volt, amikor felcsavarodott az UAZ a Dagály előtt egy fára. Ellenőrizheted, még talán most is ott van a fa, rajta a sérüléssel. Vagy 20 évig ott volt.
Hidd el komám, olyan helyen voltam, ahová a laktanya üti bekopogott a zárt ajtón, kinyitottam, és megkérdeztem mi tetszik? A hápogására becsuktam az ajtót, oszt annyi volt. Volt egy üti, amelyik megpróbált keménykedni, de mivel nekünk parancsba volt adva, hogy minden rendkívüli eseménynél hívni kell a HM-2 -ben ücsörgő komát, aki min. ezredes volt, és hajnali 3-kor elég vehemensen tudta elküldeni a k. anyjába az okvetetlenkedő laktanyaparancsnokokat. Reggeli tornára egyszer rendelt ki egy hasonló újdonsült üti, annak is elég gyorsan elmagyarázták, hogy a század vezényelve van, köze nincs ahhoz, hogy ki mit, mikor és hol csinál.

a fidesz csak lopni tud 2015.08.06. 22:49:01

@Sandokohn - a maláj jiddis:

Ne a saját élményeidre alapozz, a kocsmai verekedéshez és a sapka nélküli flangáláshoz képest ezek tényleg hihetetlenek.

a fidesz csak lopni tud 2015.08.06. 22:59:55

@Sandokohn - a maláj jiddis:

Üti megjelent, hogy állítsunk ki egy szakaszt, és küldjük ki őrségbe a hátsó kapuhoz.

Bementem az éppen aktuális napos "tiszthez", mondom neki a kívánságot, közölte, hogy nem. Ütihez vissza, mondom neki, hogy nem megy, a napostiszt megtiltotta. Faszikám üvöltve: Ki a napos tiszt?
Mondom T. Tibor szakaszvezető. (igen, nálunk ilyenek adták a szolgálatot). Faszi hápogott, majd elment, őt sem láttuk többet. Vezényelt századként a napostiszt azonos beosztás volt, mint a laktanya üti, az meg a koma szerencsétlensége volt, hogy a szakszi ugyanazon a szinten volt abban a 24 órában, mint ő az ezredesi vállapjával.

Kell még?

Még egy érdekesség, két század volt egy szinten az épületben, a másfél év alatt nem emlékszem olyanra, hogy a másik századnál (HM szolgálatosok voltak) a 3 ügyeletesen kívül bárki is benn lett volna a cirka 100 emberből. Még körletük sem volt, az első naptól kezdve otthon aludt az összes. Erre varrjál gombot, hogy akkor ők kinek a csemetéi voltak.
Én speciel a szomszédnak köszönhettem a helyet, Budapest városparancsnoka volt anno, kicsit belenyúlt a behívómba.

MULTMENTO 2015.08.07. 08:32:33

@toroksultan: Nem Kipufogó, az egy másik kar Ballagó magazinjából való.

Kilgore Trout 2015.08.07. 11:24:30

Ady-ról is lelépett egy határőr őrségből, ő taxival ment le a Kalasnyikovval+ 90 lőszerrel a Moszkva térre.

2015.08.07. 15:10:51

Kiskőrös, 1986.

Ún. hallgatóként vonultam be másfél évre, ami azt jelentette, hogy a féléves kiképzés után tiszthelyettesként szolgáltam tovább. (Akkoriban a főiskolát vagy egyetemet végzettek számára megadták ezt a lehetőséget. Előnye: az átlag sorkatonához képest nagyobb mozgásszabadság, hátránya: a delikvens később is visszahívható volt továbbképzésekre, tartalékos szolgálatra.)

Az első oktatási napon az alezredes így ecsetelte az előttünk álló heteket: „És azt ne higgyék, kedves elvtársak, hogy maguk csak üldögélni fognak ebben a teremben. Hetente dolgozatot fognak írni abból, ami elhangzik.” Aztán fokozni próbálta szavai hatását: „Nem is hetente, kedves elvtársak, hanem kéthetente!”
(Alig bírtam visszafojtani a röhögést, még jó, hogy leghátul ültem.)

Tata, 1987.

A laktanya életével kapcsolatos eseményekről állománygyűléseken kaptunk tájékoztatást. Az egyik katonát amiatt állították pellengérre, mert valami családi verekedésbe keveredett. A laktanyaparancsnok egészen belemelegedett az illető ócsárlásába: „Így és így viselkedett ez az ember. De hát az ilyen nem is ember. Ez egy... állat... egy vadállat... egy... jaj, mi is annak a neve? ... egy tetű!”
(Azóta jómagam a vadállatok sorában tartom számon a tetveket.)

Ööö 2015.08.09. 22:36:59

@a fidesz csak lopni tud:
Adyliget. Sportszázad sem aludt bent túl sokat az első hét után. És a BM század is elég lightos volt.

Aharon 2015.08.10. 11:37:20

Irinyi, 2003; ügyeletes UAZ kamu igénybevételre ki, fóti szemétégetőtől egy viszonylag vállalható prosti hátulra be, laktanyába vissza, have fun. Elég jól keresett aznap, de csak a borsodi állománynak volt hozzá bele sorba állni... :) Mindez leszerelés előtt két nappal, a majdani eseményt megünneplendő. Prosti ugyanígy két órával később vissza, civil kapuőrség kapott 10 rongyot, szavuk sem volt.
süti beállítások módosítása