Költöttem át Petőfi sorait a látványhoz. Rozsdamarta lámpaoszlopokat előszeretettel fényképezek. Nem is kell sokat keresnem, mert úton-útfélen beléjük botlok. A mostani lámpaoszlop gyűjteményem fél év termése.

lampa_rozsda1.JPG

Ez itt a kedvenc felüljárómról készült a tizenharmadik kerületben. Erről a felüljáróról jól látszik a Nyugati pályaudvar mögötti rendező pályaudvar. Két rozsdád oszlop között Budapest legtöbbet fényképezett épülete a Parlament kupolája látszik. Én egy kis piros ellipszissel jelöltem, az alatt keressétek. Nem mindennapi látvány egy rozsdás lámpaerdő mögött látni ezt a műemléket.

lampa_rozsda2.JPG

Itt Vác irányába megy el egy egészen jó állapotú vasúti szerelvény.

lampa_rozsda3.JPGEz a klasszikus rácsos szerkezetű oszlop hivatott tartani az áramkábeleket, melyekről a mozdonyok az áramot vételezik

lampa_rozsda31.JPG

lampa_rozsda4.JPGEz már valódi lámpaoszlop, csak éppen soha nem világít a lámpatest, mert már legalább öt éve, hogy lekötötték a hálózatról. A lámpa búrát a Szentlélek tartja. Én a biztonság kedvéért szeles időben messze elkerülöm.

lampa_rozsda6.JPG

A Hungária körúton a villamos felújításkor a legtöbb kábeltartó és lámpa-oszlopot lecserélték újra. Mutatóba azért még maradt rozsdás is.

lampa_rozsda7.JPG

A Hermina úti kereszteződésben csak rozsdás oszlopok vannak.

lampa_rozsda8.JPGA szemetes konténer  újnak látszik. Csak tudnám, hogy ki volt, aki megengedte, hogy erre a rozsdás oszlopra helyezzék.

lampa_rozsda9.JPG

lampa_rozsda10.JPG

Troli vezeték rácsos tartóoszlopa, és rajta elhelyezett ostorlámpa szerűség. Szerintem van köztük olyan, amelyiket a még Sztálin hetvenedik születésnapjára állították.

lampa_rozsda11.JPG Ez már egy új, de még mindig a hetvenes troli vonalán.

Szerző: MULTMENTO  2015.12.05. 06:28 2 komment

Címkék: fém

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr468137922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2015.12.05. 15:25:39

Ha régi pécsi lámpaoszlop is érdekelne, tudok kettőt én is ! Csak azért jegyeztem meg, mert közel 70 éve innen, ettől az egyik oszloptól indult a ródlipályánk, a másik meg a házunk közelében volt - gyakran belévágott a villám. És mindkettő még ma is áll.
(Azt azért csak merő kíváncsiságból írom ide, hogy vajon hány ember van, aki észreveszi, számon tartja környezete öreg villanyoszlopait...Nem hinném, hogy túl sokan vagyunk. )

MULTMENTO 2015.12.07. 13:18:02

@aranyosfodorka: Köszönöm, mindenféle villany és lámpaoszlop érdekel. Ez már gyermekkori vonzódás, amikor a házunk előtti villanyoszlop üregeiben gyűjtöttem a mezőn talált kincseimet. Úgy látszik ez a szenvedély megmaradt, és ha időm, energiám marad írok még több lámpa, és villanyoszlopos posztot is.
süti beállítások módosítása