Már egy éve történt, hogy feleségem megkért keressek olyan német ABC-s könyvet, mely még a gótbetűs írást gyakoroltatja. Külön kívánság volt, hogy amennyiben lehet magyarországi kiadású legyen. Mint rutinos Antikvárium látogató neki is láttam a feladatnak. Szeretem a nehezen teljesíthető feladatokat, és ez igen nehéznek bizonyult, mert az iskolai füzeteket, könyveket nem igen őrizzük meg.

Amikor én még elsős voltam a 60-as években, arra emlékszem, hogy a könyveim nagyon szamárfülesek és igencsak elhasználtak voltak. Az elsősök a könyveikre nem nagyon vigyáznak, ha pedig túl vannak az első osztályon örömmel hajítják el. Szép lett volna, ha eltesszük régi tankönyveinket,  most mutathatnám a gyerekeimnek, hogy ilyen volt az én első írásom, vagy olvasás füzetem.
Visszatérve a német ABC-s könyvre, fél év Antikváriumi kutatás eredménytelennek bizonyult, pedig minden antikvárius megígérte, hogy szól, ha kerül hozzája hasonló. Az On-Line piactereken is sokat keresgéltem, de régi magyar ABC-s könyvet sem találtam, nemhogy németet. Egyszer csak felfedeztem, hogy egy évvel ezelőtt az Országház Antikvárium aukciós kínálatában volt egy német ABC-s könyv. Megkerestem az Antikvárium tulajdonosát, és láss csodát, az árverésen  egy ilyen könyv senkit sem érdekelt és megmaradt. Kikiáltási áron hozzájutottam egy egyszerű, de mégiscsak különleges könyvhöz. A mi első magyarországi német ABC-s könyvünk egy igazi csoda, egyrészt, hogy ilyen jó állapotban maradt meg 1892-ből, másrészt még használták is, és néhány helyen az akkori tulajdonos kéznyoma is megtalálható.

Érdekesség, hogy az első magyarországi német ABC-s könyv után zsinórban tudtam venni még újabb példányokat, így most már sorozatunk van belőle, de kell is, hisz most feleségem már jól fel tudja használni az oktatásban, és a diákok is jobban értik, ha látják is, hogy régen az első osztályban  miből is tanultak meg olyan szépen írni.

Szerző: MULTMENTO  2010.05.28. 12:11 2 komment

Címkék: könyv papír

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr392037719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.05.28. 16:31:36

Írigyellek, hogy megtaláltad az antikváriumban a hőn áhított könyvet. Én úgy de úgy meg szeretném találni a kedvenc ovis könyvemet a Pihe Palit. Azt hiszem Bogáti Péter írta.Imádtam annak idején, volt benne pár színes rajz, ami különösen tetszett úgy 5 évesen.Valahogy elkeveredett a 60-as évek végén, és azóta sem találkoztam vele. Igaz nem is nagyon keresgéltem az antikváriumokban, az valahogy az én életemben kimarad.

MULTMENTO 2010.05.30. 11:49:51

@sudi4: Szinte mindent meg lehet találni az antikváriumokban, csak idő és türelem kérdése. Az ilyen kereséséseknek elég gyakran van egyéb mellékterméke, például az, hogy olyat is megveszek, ami éppen megtetszik, aztán nehéz neki újabb helyet találni a könyvespolcokon. A párom már többször emlegette, hogy én csak a gyerekkori álmaimat akarom megvalósítani. Végeredményben lehet, hogy igaza van, de a mesekönyvekre legtöbbször az van ráírva, hogy ajánlott 6 éves kortól, az nincs rajta, hogy 18 év felettieknek nem ajánlott.:-)
süti beállítások módosítása