Megőrzésre, és kutatásra kaptam 20 dekagrammnyi régi iratot. Egy hagyatékból származik, nyomozz utána, hátha találsz benne valami érdekeset. – ezzel rám bízta Laci barátom az iratokat. Találtam benne több érdekes levelet, adóbevallási íveket. Első posztként az egykori tulajdonos szabadalmi leírásáról és annak végleges elutasításáról mutatok be néhány válogatott dokumentumot időrendi sorrendben. A találmány az 1947-ben Magyarországon is elindított szerencsejátékhoz a TOTÓ-hoz kapcsolódik.

talalmany1.jpg

Magyarországon 1947. október 19-én indult a Totó. 1948-as londoni olimpiára Európa legtöbb országában külön sportfogadást szerveztek az állami irányítású intézetek. Ezek példáját követve Magyarországon is eldöntötték, hogy az olimpiai játékokra való felkészülésre és azok részvételi költségeinek fedezésére Magyarországon szerencsejátékot, sportfogadást szervezzenek a külföldi tapasztalatok alapján.

talalmany2.jpgtalalmany3.jpgtalalmany4.jpg

A magyar fogadóknak - az angol minta alapján - 12 főmérkőzést és 4 pótmérkőzést kínáltak. Egy szelvényen egy játékot lehetett benyújtani (a szelvény egyhasábos volt). Egy szelvényt 3 Ft 30 fillérért árusítottak, amiből 3 forintot kitevő részvételi díj 50 %-a volt a nyereményalap. Az elért találatokat három nyerőosztályban fizették ki: 12-es, 11-es, 10-es. Tizenkét találatos szelvény híján, a 9-es találatokra is fizettek. A nyereményalapot a három nyerőosztályában egyenlő arányban osztották fel. A fogadás első hetére 20882 darab szelvény érkezett, 1948. március 7-én, azaz 21 hét alatt már 1 349 347 darabra emelkedett a fogadások száma. 1950-ben szinte minden hónapban a játékszabályban és a játék reklámozásában valami változtatást hoztak. Ebben az évben jelent meg a négyhasábos Totószelvény. Ekkor nyíltak meg az első Totókirendeltségek a variációs Totófogadás propagálására. 1952-ben már minden Totókirendeltség nyitva tartott vasárnap délelőtt is, a bajnoki idény kezdetétől a Totókirendeltségek - ahol 200 tipp alapján összeállított fogadási ajánlatok jelentek meg - a fogadási ajánlatbeli mérkőzésre jegyeket is árusítottak. Ebben az évben lépett érvénybe, hogy a 0 találatos szelvények is nyertek. 1953. november 25-i legendás angol-magyar labdarúgó mérkőzés hatására a Totó iránti érdeklődés kiugróan megemelkedett.

talalmany5.jpg

A Totó élete során a legnagyobb változtatást 1964.-ben hozták. Március 8-án bonyolították le az utolsó 12 főmérkőzéses fogadási formával szervezett játékot, ezt követte a 13+1-es játékforma. 1983-ban a Totó magasabb főnyereményt kínált, mint az Ötöslottó. Forrás: http://www.vasarlocsapat.hu/_hirek/_lotto/toto-tortenet.shtml

talalmany6.jpg

talalmany7.jpg

Szerző: MULTMENTO  2018.05.26. 08:00 Szólj hozzá!

Címkék: papír régiségpiac

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr2413984854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása