Mozgalmas volt a hétvégém, meg a hét kezdete. A tavaszi jó időnek is megvan az előnye, lehet dolgozni a vidéki birtokon. Még mielőtt felutaztam Pestre, vágtam néhány rügyező ágat a telkünkön nőtt bokrokról, fácskákról. Már egy hónapja, hogy vettem egy új komatálat. Ebbe az új tálba szántam az ágakat. Nem egészen új a tál, van vagy kilencven éves, de ez még olyan, amelyik rendeltetésszerűen használható folyadék tárolására. Az eredetileg nagymamától örökölt komatálunk már sajnos csak dísznek jó, hisz húsz éve darabokra tört. A komatálat az Interneten vásároltam, azt reméltem, hogy pont olyan, mint a mi eredeti tálunk volt. Megérkezés után csalódnom kellett, mert ugyan testvérek, de az új szerzeményen a minta vékonyabb és halványabb, mint a mi korábbi komatálunkon. A komatálunk ikertestvérét már régóta meg szeretném vásárolni, kerestem is az ilyen kétfülű tálat mindenütt. A Fortepan-on is megtaláltam egy képen. A két világháború között készülhetett egy, talán épp egy népszínmű előadása után a szereplők beültek egy csoportképre. Nekem nagyon tetszik, ahogy középen pont olyan komatálból „eszik” nagykanállal a fiú, mint a miénk.

A komatál témát, hogy befejezzem, csak azt akartam írni, hogy jól sikerült vételnek bizonyult, mert, mint látható a vidéki ágak jól érzik magukat és vidáman leveleznek, virágoznak.
Hétfőn meg készültem az angol tanfolyamunk utolsó órájára. A csoporttal megbeszéltük, hogy az utolsó órán egy kicsit lazítunk és egy kis meglepetéssel készültünk. Csoporttársam a hétvégén házi kolbászt készített, ez volt az egyik fogás. Én meg gondoltam túrós pogácsát sütök, mert annak mindig sikere van. Gondoltam utolsó órára a receptjét is beviszem angolul. Szerencsére kisebbik lányom segített a fordításban, így most már akár angolul is fel tudom tenni ide a tegnap esti pogácsa receptemet.
Most egyelőre ennyit szövegben, és gyönyörködjetek Ti is a tálról meg a pogácsáról készült képekben.
 
Recept magyarul és angolul:  
Túrós, sajtos pogácsa
 
Hozzávalók:
 
25 dkg liszt (fele rétesliszt, fele finomliszt); 25 dkg margarin (Rama); 25 dkg tehéntúró (én sovány 12%-ost szoktam hozzákeverni, de zsírosabb is jó); 1 evőkanál tejföl, só,
10-15 dkg reszelt sajt (Trappista)
lenmag
 
A hozzávalókat egy tálban összegyúrjuk. Egy gyúródeszkán a tésztát nyújtjuk, majd hajtogatjuk. A hajtogatást kb. 20-szor ismételjük. Amikor a tészta kész, alufóliába tekerjük és a hűtőbe tesszük legalább 20 percre.
A hűtőből kivesszük a tésztát, kinyújtjuk kb. 1cm vastagra és kivágjuk a kívánt méretre. A tetejét meghintjük sóval, lenmaggal és reszelt sajttal. Tepsibe sütőpapírra tesszük, majd 180-200 C-os sütőben kb. 20 percig sütjük.
 
 
Cottage cheese cake

Igredients:
 
25 decagramms of flour
25 decagramms of butter
25 decagramms of cottage cheese
1 tablespoon of sourcream, salt
10-15 decagramm of grated cheese,
linseed
 
Combine all ingredients in a bowl. We lengthen the pastery and then fold it for 20 times. When the pastery is ready, we roll it into an aluminium foil and put it into the frigider for mroe than 20 minutes.
We take out the pastery after twenty minutes, lengthen it and cut out the cakes. We put salt, linseed and grated cheese ont he top of them. We put them onto a pan and put the whole into the oven for 20 minutes on 180-200 °C.
 
Képek: A pogácsámról és a komatálról. A feke-fehér kép a FORTEPAN-ról.
 

 

 

Szerző: MULTMENTO  2011.04.05. 12:12 5 komment

Címkék: virág recept bútor kerámia

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr722801440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2011.04.05. 16:57:56

Már megint tanultam valamit.Fogalmam nem volt róla, hogy a komatál efféle edény volt ! <a href=http://hu.wikipedia.org/wiki/Komat%C3%A1l&gt;komatál</a>
A receptet ismertem, én is szoktam sütni és mindig sikerem van vele :-)

MULTMENTO 2011.04.05. 20:20:03

@aranyosfodorka: Komatálnak általában a legszebb tálukat szokták befogni a családok. A mi eredeti tálunkról pedig a nagymama elmondása szerint tudjuk, hogy a harmincas évek végén a kereszetgyerekek születésekor a komájuk családjához ebben vitték az ételt,a gyermekágyas komaasszonyt kímélendő. Szép szokás volt. Kár hogy már csak néprajzi kötetekben olvashatunk róla.

2011.04.06. 09:03:04

Én inkább enném mint nézném!Mármint a pogit:-))))

@X 2011.04.06. 12:52:17

@aranyosfodorka:
Nem szép dolog úgy beírni egy linket, hogy az ne működjön. Ebbe a blogba nem úgy kell beírni, mint a tiedbe! :-)
Néztem azt a csoportképet,- hát... én inkább zsírosbödönnek (?) nevezném, de ha te mondod, legyen komatál. Zavaró,hogy miért tál a neve, amikor az alakja meg nem az.
Az angol nyelv tanulásáért elismerésem. Remélem,jó a fordítás !- nehogy az legyen, mint az angolra lefordított "médiatörvény" tervezetünkkel. :-)
Igaz, fiam Angliába (egyetemen) megtapasztalta, hogy a világ más részéből érkezettek mind "beszéltek" angolul, csak épp' egymást értették meg igen nehezen ! Na, de az már egy más történet !

@X 2011.04.06. 13:04:55

Na,nem gondoltam volna, hogy az angoloknak ennyi szavuk (kifejezésük)van erre a(magyar?) népszokásra. Bár,mintha a komatál lenne a legbonyolultabb ? Jó lenne kipróbálni, egy született angol megértené-e ? (Országh László Nagyszótár A-K )
Itt egy másik változat
jovonk.info/2011/01/08/komatal
Max. elfelejtettem már, hogy pl. leves is beletartozott.
süti beállítások módosítása