Gyakran járok a Bajcsy Zsilinszky Endre út és Báthory utca kereszteződésének környékén. A múltkoriban népes társaság állt a ház fala előtt. Három munkatársammal jártam arra és kérdezték, hogy miért van ez a tömeg, mert ők naponta járnak erre, de soha nem volt ott ácsorgó tömeg.

Neumann János emléktábláját koszorúzzák. – felelltem.
Csodálkoztak, hogy tudom, milyen tábla van a falon. Miért ne tudnám?, hisz mindig nyitott szemmel járok. Elgondolkodtató emléktábla van Neumann János szülőházán. Rögtön kettő is. Vajon minek kell ugyanazt a tényt két táblán is jelezni. Gondolom nem tudott megegyezni a két állító társaság, ezért mindkettő állított egyet-egyet. Nem csodálkozom én ezen. Magyar szokás ez, még egy közkedvelt magyar származású tudós emléktáblájáról sem tudunk összefogva dönteni. Már csak azon csodálkozom, hogy miért csak kettő tábla van, hiszen rakathatnának a nagyobb számítástechnikai cégek, az informatikát oktató középiskolák, főiskolák, egyetemek. Szinte megszámlálhatatlanul sok egyesület, intézmény, önkormányzat, vállalkozás van, akik példaképüknek tekinthetik Neumann Jánost.
Erről gondolkodtam, meg azon, hogy a nagyobb táblán levő feliratok között mi értelme van a kettős sormintának. Hamar rájöttem, hogy biztos kettes számrendszerben van ábrázolva két szám. Át is írtam a jeleket kettes számrendszerbe, aztán gondoltam gyorsan átváltom tízes számrendszerbe. Nem akartam sokat foglalkozni vele, ezért az Excel-t megfelelő függvényét hívtam segítségül : Fx=BIN2DEC(11101101111). Ennek kutya kötelessége lett volna visszaadni a kettes számrendszerben beírt számot tízes számrendszerben. Helyette az Excel #SZÁM! feliratot ad ki érték helyett. Ilyen nagy bináris számot már nem tud átalakítani ez a függvény. Pedig, mint tudjuk az Excel termékfelelőse sem volt akárki. Ezek után gyorsan előszedtem a józan eszem, meg egy számológépet és percek múlva megvolt a „sorminta” tízes számrendszerben. Gondolom most várjátok, hogy ideírjam a végeredményt, de nem teszem. Aki tudni akarja, az számoljon utána! Esetleg kérdezze meg a Microsofttól, hogy miért nem működik a BIN2DEC függvény a 11 karakter hosszú kettes számrendszerben beírt számokra.  
 
A két tábla feliratai:
 
 
E HÁZABAN SZÜLETETT
ÉS ÉLT 18 ÉVES KORÁIG
NEUMANN JÁNOS
1903-1957
A XX. SZÁZAD EGYIK LEGKIVÁLÓBB MATEMATIKUSA
AKI 1951 – 1952-BEN
AZ AMERIKAI MATEMATIKAI
TÁRSULAT ELNÖKE VOLT.
AZ EMLÉKTÁBLÁT SZÜLETÉSÉNEK
100. ÉVFORDULÓJÁRA
A BOLYAI MATEMATIKAI TÁRSULAT ÉS
AZ AMERIKAI MATEMATIKAI TÁRSULAT ÁLLÍTOTTA
 
11101101111
11110100101
 
IN THIS HOUSE WAS BORN
AND LIVED UNTIL THE WAS IS
JOHN VON NEUMANN
1903-1957
ON OF THE MOST OUTSTANDING
MATHEMATICIANS OF THE 20TH
CENETERY PRESIDENT OF THE
AMERICAN MATHEMATICAL
SOCIETY IN 1951-1952.
THIS MEMORIAL PLAQUE WAS
ERECTED JOINTLY BY THE
JÁNOS BOLYAI MATHEMATICAL
SOCIETY AND THE AMERICAN
MATHEMATICAL SOCIETY ON THE
100TH ANNIVERSARY OF HIS BIRTH
 
--------------------------------------------------------------------------------------
 
EBBEN A HÁZBAN SZÜLETETT
NEUMANN JÁNOS
1903-1957 A VILÁGHÍRŰ MAGYAR TUDÓS,
A SZÁMÍTÁSTECHNIKA ÚTTÖRŐJE
AZ EMLÉKTÁBLÁT A NEUMANN JÁNOS
SZÁMÍTÓGÉP - TUDOMÁNYI TÁRSASÁG 1987-BEN
ÁLLÍTOTTA, MAJD 2004-BEN ÚJRA FELAVATTA
 
Képek: Neumann János szülőháza Budapest V. ker. Bajcsy Zs. út és – Báthory utca találkozásában.

 

Szerző: MULTMENTO  2011.04.07. 21:11 1 komment

Címkék: épület emléktábla

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr112808136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@X 2011.04.08. 07:05:07

Szokás szerint én "nem védem a mundér becsületét!"- hogy sok éve -régebben-hogy' volt,nem tudom. "Manapság" pl. emléktáblához és sok egyéb máshoz, a helyi önkormányzat rendelete kell ! Ne bonyolítsam!
Má' megérte a téma ! Nem tudtam, hogy N.J. apja eredendően pécsi volt ? - ill. megint sajnálom (vagy ellenkezőleg)-mi mindent összeolvastam Dr.Czeizel E. könyvében (is) címe ?-....Tudósok,gének,tanulságok ?... vagy valami ilyesmi.
Ráérőbbek : esetleg elolvastátok-e,hol van a sírhelye és egyéb, ahhoz kapcsolódó témák.
Tipp, még
www.budapest100.hu/ akiket érdekelne az ilyesmi. ( 100 éves épületek) - stb.
süti beállítások módosítása