Erről az épületről szinte mindenki azt hiszi, hogy a szocializmus idejéből visszamaradt szálloda, pedig nem. Az épület eredetileg a budapesti építészeti modernizmus egyik virágkorából, az 1930-as évek elejéről való, 1932-33-ban építették, az Angol-Magyar Bank Rt Nyugdíjintézete és a Liget Ingatlan Rt megbízásából, szállodabérháznak, a már a századelőn is aktív Nay és Strausz építésziroda egyik kései munkájaként. Információ innét:http://www.szoborlap.hu/13886_az_egykori_pedagogus_szallo_homlokzati_reliefje_budapest_janaky_viktor_1959.html

Az erkélyeit szerintem már a harmincas években kék Zsolnay csempékkel burkolhatták, és később az ötvenes években készült az akkori funkcióhoz illeszkedő kerámia relief.
Amióta ismerem az épületet már sokszor átépítették, de azért a pedagógus szálló múltjából maradt díszítőelemek változatlanok maradtak. Így megmaradt az alumínium gyerek szobor is az épület előtt. Bár ezt a szobrot feltehetőleg már el akarták lopni, és ezért kaphatott egy hilti szalagból eszkábált rögzítést a lábára. Nem túlzottan esztétikus, de úgy néz ki azért a helyén marasztalja a kisgyereket.

Szerző: MULTMENTO  2012.06.20. 02:32 1 komment

Címkék: fém épület zsolnay épületkerámia

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr454598036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2012.06.20. 18:07:09

Az eddig bemutatottak házak közül ez az első, ami nem tetszik...Túl egyszerű, túl semleges, túl modern, túl fantáziátlan....
Ami szerencsétlen szobor jövőjét illeti, nem tudom, egy ilyen kis bilincs(ke) meg tudja-e védeni véglegesen. Pécsett az Uránvárosban a több, mint 40 éve, a kapubejáratok fölé kihelyezett, és az akkori gyerekek tájékozódását segítő réz domborművek zömét már lelopták.

Lásd pl. szoborlap.hu/17937_pava_pecs_dozsa_farkas_andras_1959.html
süti beállítások módosítása