Én a névnapi felköszöntést szeretem személyesen átadni, mert akkor az átadott virágcsokorhoz kapok egy köszönő puszit is, és a felköszöntött tekintete is sokat elárulhat. Igen, ilyen önző vagyok, ha női ismerőseim névnapjáról van szó. Amennyiben az ünnepelt elérhetetlen távolságban van, kénytelenek vagyunk más megoldást választani. A névnapi üdvözletnek manapság aztán megszámlálhatatlan formája alakult ki, például virágfutár, telefon, képeslap, e_mail, SMS, stb.

A mai névnapi köszöntésen sokat gondolkodtam. Jutott eszembe számtalan ötletes, meg unalmas, drága, és olcsó megoldás.
Nemrég egy 1941-ben írt képeslapot láttam. Talán épp névnapra küldték egy nem mindennapi Hölgynek. Nem szokványos üdvözletnek szánták, hisz egy jó grafika látható rajta egy síró kislányról. Alatta a szöveg: „Sír a kislány a Balaton partján”  A hátoldalára pedig egy egész rövid üzenetet írtak: „Valahonnét az országból a kezeit csókolja. Béla” — Nem volt egy szószátyár típus ez a Béla, ugyanakkor mégis egy sokat sejtető képeslap ez. A kép alatt, levő szöveg, egy akkor népszerű műdal címe, teljes szövege az alábbi:
Sír a kislány a Balaton partján,
Mert elhagyta szeretője csalfán:
Ne sírj kislány olyan keservesen,
Megsegít majd tégedet az Isten.
 
De szeretnék aranyhallá válni,
Siófoktól Füredig úszkálni.
Rátalálnék babám hálójára,
Elbúcsúznék tőle utoljára.
 
Így már azért — átvitt értelemben —, mégis csak többet szeretett volna ez a Béla üzenni, az ő szeretett hölgyének.
Mindez hatásosabb lett volna, ha Tapolcáról inkább áthajtat Balatongyörökre és zenekarral a babája ablaka alatt ugyanezt a nótát elénekli, valahogy így, mint a Gramofonlemezen Király Ernő:
 
Egy hasonló képeslapküldésre gondoltam a nyaralásunk alatt Güssingben. Fel is kaptattunk a meredek úton a vár udvarára. És ekkor derült ki, hogy a vár a hétfői napon zárva van. Így se kiállítás, se képeslap vásárlás nem történhetett. Képeslap vásárlás helyett aztán gondoltam készítek én képeket a várról és udvaráról. Annyi minden szépség volt itt is, hogy még egy képeslapra is sok lenne. Így lett belőle egy poszt a Güssingi vár képeivel. Üzenem a névnapos ismerőseimnek, hogy legközelebb személyesen hasonlóan szeretném felköszönteni őket, mint ahogy a képen látható két évszázaddal ezelőtti úriember az ő kedvesét.
 
Szerző: MULTMENTO  2012.07.26. 06:17 Szólj hozzá!

Címkék: virág papír épület

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr724674357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása