1899-ben Zala György szobrászművész műteremházának épült ez a villa.

Tervezte: Bálint Zoltán és Jámbor Lajos (Lechner Ödön eredeti tervei után)

Zsolnay fazonkönyv: 2546

A kerítés oszlopainak eozinos, virág alakú záródísze, a kapubejárat, az Ajtósi Dürer sor felőli oldalon az ablakok keretezése, a homlokzat terrakotta betétei, valamint Zala György 1900-ban mintázott, nagyméretű, színes mázú kerámia féldomborműve  - Vénusz ünneplése az olümposzon – a Zsolnay-gyárak terméke, a magyar szecessziós épületplasztika egyik legszebb alkotása.  (Épületkerámiák Budapesten című könyv 105. oldaláról másoltam ide.)

Az egykori műteremház sajnos nem középület, pedig szívem szerint belülről is megnéztem volna. Kívülről is egy csoda, kár, hogy a körülötte növő fák miatt nem tudtam jól lefényképezni a ház díszeit, pedig van rajta bőven a kerítéstől egészen a tornyának csúcsáig Zsolnay.Zala Györgyről: http://hu.wikipedia.org/wiki/Zala_Gy%C3%B6rgy_(szobr%C3%A1sz)

zala_gy1.JPGzala_gy2.JPGzala_gy3.JPGzala_gy4.JPGzala_gy5.JPGzala_gy6.JPGzala_gy7.JPGzala_gy8.JPGzala_gy9.JPGzala_gy10.JPG

Szerző: MULTMENTO  2012.08.21. 07:01 komment

Címkék: épület kerámia sarokház zsolnay épületkerámia

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr74719303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2012.08.22. 07:43:35

Nekem ez is tetszik. Tényleg kár, hogy a fáktól nem lehet többet látni belőle.

MULTMENTO 2012.08.22. 08:33:14

@aranyosfodorka: Tényleg nagyon szép. Nagyon jó és szép helyen van a Stefánia út és Ajtósi sarkán a Városliget mellett. Tipikus "magyar sorsa" van, hisz az építtetője nem tudta már fenntartani, ezért az építés után már nem sokkal eladásra került. Most Líbia nagykövettsége használja.

giorgio.nane 2013.01.23. 08:25:07

levélmentes időszakában pompás fotósorozatot készítettem róla: mázas kerámia:Vénusz-plasztika, terrakotta díszek:peremeken és felületeken elszórva,egyéb mázas kerámia plasztikus díszek(pl. kerítésoszlopzárók), és terrakotta lapos elemek váltogatják egymást, tehát az építészei kerámiát e lehető legváltozatosabb formáiban és anyagaiban használták. Az egy disznóság, hogy senkit nem engednek be a követségre, saját tulajdonuknak tekintve azt:gondolom belül is van Zsolnay ám erre nem találtam konkrétan adatot a korabeli szakirodalomban.
süti beállítások módosítása