Évek óta tudom, hogy a Síp utcában is van egy Zsolnay épületkerámiás épület. El is mentem előtte többször, le is fényképeztem, de valahogy mindig kimaradt a bemutatásból. Nem éreztem fontosnak, mert „csak” néhány négyzetméter eozin mázas csempeburkolat. Maga a ház jó állapotban van, mert nemrég homlokzati felújításban részesült. A ház műemlékké nyilvánított, és úgy tűnik a benne lakók is szeretik védik az értékeit. Csak az utca embere becsülné jobban meg.

Zsolnay_sip_utca1.JPG

Műleírás:  Budapest VII. kerület, Síp u. 17.; Löffler S. Sándor tervei szerint 1907-1908-ban épült, szecessziós stílusú lakóház.

Zsolnay_sip_utca2.JPG

Zárt utcavonalas beépítésben álló földszint + négy emeletes, körülépített udvaros lakóépület. Főhomlokzatának földszinti része öttengelyes, szélein egy-egy eredeti asztalosszerkezetű üzletajtó, beljebb egy-egy hasonló kialakítású üzletablak figyelhető meg, a középtengelyben gazdagon díszített, lizénák által közrefogott bronz rátétes bejárati kapu nyílik, szemöldökében négyzetes zárókő imitációval. A hattengelyes 1. emeleti szakasz szélső nyílásai féloszlopok által közrefogottak, mellvédjük két oldalán gyermekalakok által közrefogott maszkok állnak. A középtengely két oldalán álló ablakok szintén szecessziós asztalosszerkezetűek, fonott féloszlopokkal keretezettek. A szélső 2-2 tengelyt erőteljes kiülésű szemöldökpárkány kapcsolja össze. A középtengely 2 nyílása enyhén mélyített, spiráldíszítésű korongokkal díszített faltükörben áll, kannelurás mellvéddel, a szemöldökben füzérdíszes medaillonnal. A kaput közrefogó lizénák felnyúlnak az ablakok felső harmadáig, tetejükön Atlasz-pár áll, közülük a bal oldali töredékes. A négytengelyes 2. emeleti homlokzatszakasz szélső nyílásai keretezetlen, állótéglány ablakok, cseppdíszes szemöldökkel, könyöklőjük előtt kovácsoltvas virágtartóval. A szint két középső nyílása 1-1, a nyolcszög három oldalával záródó zárterkély. Hasonló kialakítású a szintén négytengelyes 3. emelet, azonban itt a szélső nyílások félköríves záródásúak, mellvédmezőjükben vakolatdíszítéssel, a középső két tengely előtt pedig kovácsoltvas mellvédkorláttal ellátott erkély áll.

Zsolnay_sip_utca3.JPG

A manzárdtetőben elhelyezett 4. emelet kéttengelyes, az egyes tengelyek enyhén mélyített faltükörben elhelyezett négyes kapcsolt ablakok erőteljes osztókkal elválasztva, törtívű párkány és kovácsoltvas virágtartó által összefogottan. A síkmennyezetes kapualj oldalfalai kétharmadukig vörösesbarna csempével kirakottak, feljebb és a mennyezeten stukkódíszek.

A kapualjból eredeti asztalosszerkezetű, üvegezett ajtó vezet a minden oldalán körülépített udvarra. Az udvari homlokzatok előtt - a bal oldali szárny kivételével - minden szinten függőfolyosó fut végig. Mellvédkorlátjuk kovácsoltvasból készült, nívós kivitelű, eredeti szerkezet.

Zsolnay_sip_utca4.JPG

 

Állapot leírása: Az épület állapota kielégítő, a homlokzatot díszítő elemek megvannak, vagy rekonstruálhatók. Külön figyelmet érdemelnek a lakásokban még meglévő eredeti nyílászárók, valamint maratott ablaküvegek, utóbbiak néhol még a lépcsőházban is megvannak. Forrás:  http://www.muemlekem.hu/muemlek?id=11572 

Zsolnay_sip_utca5.JPG

Szerző: MULTMENTO  2014.12.03. 06:55 1 komment

Címkék: zsolnay épületkerámia

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr176926687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2014.12.03. 18:31:55

Hát igen...annyira tipikusan magyar....felül juj, alul pfuj...
Szép lenne a kapu is - de nem az...Vajon mi lehetett a bejárat feletti címerpajzs-szerűségen ?
süti beállítások módosítása