A Dohány utcában évekig nem történt semmi, ami miatt megálltam volna. Aztán nemrég felfedeztem, hogy az egykor lebontott ház helyén levő telket már nem egy palánk védi, hanem egy multi funkciós emlékmű. Kerítés is, emlékmű is, információs tábla is. Modern, és mégis az ódon házak közé illő. Amikor megálltam és fényképezni kezdtem, örömmel konstatáltam, hogy előtte várakozni tilos, ezért kényelmesen lehet megismerni. Amíg fényképeztem megállt előtte egy kis piros kocsi. A kocsiból kiszálltak, és bementek a kóser boltba. Mire a fényképezést befejeztem, már el is mentek. Nagyon jó leírásokat és kritikát találtam róla.

getto1.jpg

Az emlékfal a budapesti Dohány utcában a valamikori gettófal vonalában épült a holokauszt 70. évfordulójára. Az emlékfalon interaktív térkép tünteti fel a környék legfontosabb helyeit, ismerteti a városrész történetének főbb eseményeit is, és egy zsoltár is olvasható rajta. A beton és COR-TEN-ből készült különleges emlékfalat Sugár Péter Ybl díjas építész tervezte.

"A budapesti gettó a Szálasi-kormány idején a fővárosi zsidóság jelentős részének elkülönítésére, koncentrálására létrehozott intézmény és kényszerlakhely volt. Vajna Gábor belügyminiszter 1944. november 29-én kiadott rendeletére alakították meg Budapest VII. kerületében. A gettó 1944 novemberének legutolsó napjaitól 1945. január 17-éig, a szovjet Vörös Hadsereg alakulatainak megérkezéséig állt fenn. Területén több ezer ember lelte halálát, a nyilas terrort és a város ostromát pedig – megalázás, rettegés, nélkülözés és maradandó sérülések árán – több tízezer ember élte túl."

getto2.jpg

Az emlékművet 2014-ben, a holokauszt 70. évfordulója évében állíttatta Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata és a Bét Menachem Zsidó Oktatási Központot is működtető EMIH Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség.

Tervezte:Sugár Péter építész tervező
Kara László építész tervezőtárs
Jézsó Dóri építész munkatárs
Baróthy Anna betondesign
Kivitelezte: Szabó Bence generálkivitelező

Forrás: https://www.kozterkep.hu/~/24467/Budapesti_getto_emlekfal_Budapest_2014.html

getto3.jpgA rendelkezésre álló tér igencsak szűkösnek, egy klasszikus értelemben vett emlékmű számára eléggé előnytelennek bizonyult. Egy keskeny utca, még keskenyebb járdája mellé kellett „beszorítani” a kerítésként, sőt egy tolókapuval autóbeállóként is funkcionáló emlékművet. Az épületek tengelyéhez képest az egyik végében a telek felé kissé betolt, ezzel egy hosszan elnyúló, háromszöget formáló, árnyékoló tetővel ellátott emlékfal egy pillanatra megállásra késztet. Mivel az 1944 novemberében, a nyilas kormány által létrehozott budapesti gettó kerítése nem az utcafronton húzódott, így a Dohány utcai emlékhely kialakításának meg volt az a szabadsága, hogy ne ragaszkodjon a korabeli háborús fatákolmány bármilyen hatású rekonstrukciójához. Célja azonban mindenképpen a gettóról való megemlékezés, a terület és az itt felélénkülőben levő zsidó kulturális élet színtereinek bemutatása lett.

A nagy vonalakban háromosztatú emlékfal alapját a különleges technikájú, öntömörödő beton adja, amely segítségével igen finom felületek, akár milliméternyi vastagságú betűk, formák is kidomboríthatóak a betonfelületen. Erre illesztették azokat a kezeletlen acéllemez-táblákat, amiken lézer kivágással, három nyelven olvasható az emlékmű „mondandója”, néhány tárgyilagos sor a gettó létezéséről, körülményeiről, majd mindezt egy Dávid zsoltár zárja. Középen rajzolódik ki a gettó területét bemutató térkép, amelyen a betonfelületek megmunkálására felkért Szövetség ’39 Csoport, technikailag bravúros, igen finom textúrákat hozott létre.

getto4.jpg

A gettó határvonalát kirajzoló – esténként alulról megvilágított – vonal köré és közé elhelyezett kis kukucskálókban pedig a környék zsidóságához köthető kiemeltebb épületéről, illetve néhány eseményről készült archív fényképek bújnak meg. A térkép mellett, betonba öntött betűkből feloldó kulcs a megjelölt helyszínekhez, majd a parkoló bejáratát képző, nagy felületű nyers acél tolókapu feliratai zárják az emlékművet. Itt, szintén lézer betűkivágással, némiképp dramatizálva az „élet” és a „halál” kronológiája olvasható, azaz a gettó tragédiájának előzményei és évszámai, illetve a terület újjáéledésének dátumai.

A baloldali beszögelésen, majd a tetőzeten is az Árpás Renátó által tervezett finom ornamentika húzódik végig, amely a Rumbach Sebestyén utcai Zsinagóga motívumkincsét ötvözte héber betűkkel. A szintén szépen megformált és technikailag kivitelezett mintázat, a pozitív, negatív és hiányos formák rendszertelenül váltogatják egymást, a beszögelésen, majd a tetőzeten, akár csak az egész emlékművön, itt is végigvonul a felület patinásítása.

A konstrukció szürkületkor teljesen új arcot kap, már most számos, finoman elbújtatott LED fény emeli ki a nappal kevésbé észrevehető részleteket, a teljes világítási rendszer kiépítésével – így a parkoló reflektoraival – pedig a fal új aspektusai tárulnak fel, így a tolókapu átlyukasztott feliratai a hátulról jövő megvilágítással válnak teljessé. A hagyományos értelemben vett emlékművek kereteiből kilépő Gettófal a holokauszt felidézése mellett ugyanolyan súllyal utal a környéken ismét felpezsdülő zsidó kulturális életre, a megújulásra és a jövőre. Forrás:  http://epiteszforum.hu/gettofal-multbol-a-jovobe

getto5.jpg

Szerző: MULTMENTO  2016.09.24. 06:55 2 komment

Címkék: fém emléktábla

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr7411713529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2016.09.25. 09:11:22

Ez most készakarva ilyen ronda, (=mocskos), vagy eredetileg ez volt a művész elképzelése, hogy ilyen szégyellni-való piszokfoltokkal készítette ??? Nem értem.Egyszerűen ezt nem értem. Megmagyarázhatnád.

MULTMENTO 2016.09.25. 16:03:49

@aranyosfodorka: A fényképeken valóban piszokfoltoknak tűnnek. A valóságban sem szebb, de én úgy gondolom, hogy ezek rozsdafoltok, az idő hagyott rajta nyomot. Egy kicsit nehezebb olvasni és nappali fényben tényleg koszosnak tűnik. Ott az utcán tanulmányozva nem olyan zavaró ez a rozsdásság, mint a képeken. Sajnos jobb képeket én nem tudtam készíteni. Az építészfórumon közölt képek sokkal jobbak, mint amit én készíteni tudtam.
süti beállítások módosítása