és eddig mégsem mutattam be a blogon. Sokszor utánanéztek, már rézkarcai közül is kinéztem egyet, amelyet majdnem megvásároltam. Amikor rákerestem a neten, sok alkotását találtam. Az utolsó képet, mely egykori műtermében készült innét hoztam: http://www.sznm.ro/fototeka.php?cat=13

varga_grafikus1.jpgVarga Nándor Lajos (Losonc, 1895. január 1. – Budapest, 1978. április 17.) magyar grafikus, festő, művészeti szakíró. Középiskoláit Sepsiszentgyörgyön, a Székely Mikó Kollégiumban végezte, majd a budapesti Képzőművészeti Főiskolán folytatott képzőművészeti tanulmányokat. 1929-ben és 1931-ben londoni ösztöndíjas. 1931–48 között a Képzőművészeti Főiskola tanára, egy ideig rektora is. Jeles tanítványai voltak, köztük Adler Miklós, Fery Antal.
varga_grafikus2.jpg

Jelentős kiállításai voltak többek között Chicagóban, Brüsszelben, Zürichben, Barcelónában, Velencében és Budapesten. Nem sokkal halála előtt sepsiszentgyörgyi retrospektív kiállításának teljes anyagát az itteni megyei múzeumnak ajándékozta. Művei megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galériában, a budapesti Történelmi Múzeumban és a Sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Képtárában. Sok munkája magángyűjteményben van.

varga_grafikus3.jpgMűvei a klasszikus hagyományokon alapulnak. Technikai virtuozitással szinte a tökéletességig fejlesztette az ismert grafikai eljárások alkalmazását. A műfaji, tematikus keretek fenntartásának és a természetelvű ábrázolásnak a híve volt. Készített ex libriseket, könyvillusztrációkat is. Művészeti szakíróként számos művet adott ki. Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Varga_N%C3%A1ndor_Lajos

varga_grafikus4.jpg

Szerző: MULTMENTO  2016.12.17. 06:50 Szólj hozzá!

Címkék: emléktábla sarokház

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr4112048365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása