Már egy ideje nem írtam arról, hogy mit restaurálok épp. A hétvégén álltam neki egy fa bőrönd restaurálásához. Érdekes padláslelet. A családból nem is emlékszem tárgyakra, melyek az ötvenes évekből származnak. Jól emlékszem olyan használati tárgyakra, melyek a II. VH. előttről vannak, és sokat ismerek a 60-as évekből – rádió, TV, hűtő, szekrénysor -, de valahogy az ötvenes évekből  kimaradtak tárgyi emlékek. Úgy néz ki, mintha nem lennének használatban olyan tárgyak, melyek az ötvenes években készültek.  Szüleink és feleségem szülei is pedig pont az ötvenes évekből mesélik a legtöbb családi történetet. Nem véletlen, hisz akkor voltak fiatalok, jártak iskolába és voltak szerelmesek. 

Az ötvenes évekből maradt fenn, ez a fa bőrönd, melyet a fényképen bemutatott tartalommal és állapotban találtam a padláson. Érdekes kortörténeti emlék, jól látszik a bőröndben az ötvenes évekből benne maradt néhány tankönyv, illetve más régi könyv. Gondoltam egyet és ezt a fa bőröndöt elhoztam magammal, hogy felújítsam és használatba vegyem. Már az első kézbevételnél kezdett mesélni, tulajdonosáról és használatáról. Jól látszik, hogy egyedi készítésű bőrönd, valószínűleg az egyik helyi asztalos rakta össze, hogy a legény apósomnak az utazó bőröndje legyen. Szükség is volt rá, mert bevonultatták katonának, ez kiderül abból, hogy a fedelében apósom neve mellett ott van beírva tintaceruzával a neve, lakóhelye, külön zárójelben a megye (Baranya).
Sokat utazhatott ez a bőrönd, mert még csomagküldő lap is volt ragasztva rá, melyből lehetett tudni, hogy csomagként is feladták és úgy is utazhatott a MÁV vonalain. Szegény bőrönd, többször feladhatta a küzdelmet, mert több javítás nyomát magán viseli. Van mit restaurálni rajta. Azt tudom, hogy amit lehet megőrzök rajta javított formában. Azt is tudom, hogy amikor készen lesz a család régi dokumentumainak a gyűjtőhelye lesz.  A hétvégén szétszedtem, elkezdetem letisztítani, anyagot is vettem már hozzá, és remélhetőleg előbb vagy utóbb el fog készülni. Most a bőrönd felújítás megindulásáról írok, de ha majd haladok még a bőrönd további történetéről is mesélni fogok.

 

Szerző: MULTMENTO  2010.04.21. 09:59 Szólj hozzá!

Címkék: könyv papír bútor koffer

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr281939236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása