A mi falióránkról a címet sokáig nem mondhattuk el. A falióránk nagyszülői örökségként függött a konyha falán. Járni nem járt, mert ember emlékezet óta használva nem volt, ugyanis elromlott. A múlt század nyolcvanas éveinek a végén hoztuk Budapestre, egyrészt szobadísznek a falra lakásunkba, másrészt nem titkolt vágyunk volt, hogy megjavíttassuk és élvezhessük a hangját. Az órát elsőként a Király utca egyik neves órásához vittem, aki közölte, hogy ez egy feles-ütős falióra és ennek a javítása, ha nem kell hozzá alkatrész húszezer forint. A nyolcvanas évek végén húszezerből egy egész hónapig ki lehetett jönni, így maradt szegény javítatlanul. Két éve történt,, hogy egy kvarcóra elemcseréjekor az ötödik kerületi órással beszélgetve az órás panaszkodott, hogy ő még a hagyományos órákat szereti javítani és azt akár baráti áron is szívesen megcsinálja. A falióránkkal aztán beballagtam az üzletbe, gondolva, hogy egy baráti árat csak ki tudok fizetni.   

Az órásüzletben ért a meglepetés. Az órás a baráti órajavítás árára 34.000 Ft-ot mondott. Mondanom sem kell, hogy ettől a baráti ártól köpni nyelni nem tudtam.
Az örökölt kar és zsebóráim javítására nagyon bevált a celldömölki órás barátom. Gondoltam egyet és a faliórán szerkezetét Celldömölkre küldtem nézze már meg, hogy szegénynek mi baja lehet, hogy a pesti órások egy vagyont kérnének a javításáért. Az óra megérkezése után hívott is az órás barátom és közölte a jó hírt „az órának semmi baja, csak koszos szegény és tisztítani kell, vállalom is háromezer forintért, ha nem tarja soknak „.
Velem ekkor örömömben madarat lehetet volna fogatni. Ez nem kakukkos óra, hanem egy közönséges ingás óra, de mint kiderült nem egy mai darab. Az óra a német URGOS óragyár terméke a húszas évekből, így egy antik órának tekinthető.
A falióránk immár múlt év decembere óta pontosan és szépen jár.

Szerző: MULTMENTO  2010.05.21. 14:46 Szólj hozzá!

Címkék: óra

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr642020817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása