A blogomon már írtam egyszer a Szabadság tér előző századfordulós oldaláról, azaz az északiról. A déli oldal nemrég kapott új arcot. Érdekes színfolt, mert az északi oldal most nyáron és napközben inkább strandfürdő az interaktív szökőkútban fürdőző gyerekekkel.  Amennyiben napközben jár erre az ember igazán örül, hogy a komor banknegyed élettel és gyerekekkel teli. Aztán jön az este, elzárják a szökőkút vízcsajait és megjelenik a kősivatag a korábbi nyüzsgő téren. Ilyenkor nem tetszik, mert jobb volt a pados, fás virágágyas korszak, amikor estefelé is élet volt itt. Valójában ezt a területet sétatérnek építették a XIX. század végén az Új börtön helyére. A gyászos múlt után nem véletlenül lett Szabadság tér a név, és ennek a déli végén létesült a sétatér, melynek első fáját Széchenyi felesége ültette, és emlékműve a mai napig itt áll. A téren Széchenyi   mellszobra is megtalálható még , nem véletlenül, hisz majd száz évig a térnek ezt a részét  Széchenyi ligetnek hívták.

A Fortepan honlapján találtam ezt a képet a tér ezen felének meghatározó épületéről. Ezen a képen még ott díszeleg a tetején a vörös csillag. Ekkor már az épület az MTV kis székháza, és többen azt gondolták, hogy egy szocreál épület, pedig nem az. Ez az épület még a 30-as évek vége felé épült, akkori modernnek nevezett stílusban. Igazán racionális építészeti stílus volt, kívül egyszerű, belül sem bonyolult, mégis funkcionálisan tökéletes irodaháznak, nem véletlenül maradt meg.  A Nyíri István és Lauber László tervezte épület egyenes vonalaitól, dísztelenségétől először idegenkedett a budapesti közönség, de a teret övező utca következő épülete, egy református templom (a Hazatérés Temploma) már magától értetődő módon ugyanabban a stílusban készült. Még egy szép dombormű, egy szüretet ábrázoló sokalakos kompozíció is került a falára 1940-ben, Medgyessy Ferenc alkotása. Ezt domborművet is többen szocreálnak gondolják, pedig témaválasztásában is ókori motívumot  egy igazi görög szüretet ábrázol. Hogy miért szüreti motívum került egy pénzintézet homlokzatára, ezen el lehet gondolkodni: a bank vagy az ügyfél szüretel-e az itt köttetett üzletből?

Szerző: MULTMENTO  2010.09.06. 10:57 Szólj hozzá!

Címkék: autó épület

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr82274677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása