Rendes város volt, ahol példás rend uralkodott. A polgárai szerettek itt lakni, szerették a városukat, ahol minden megtalálható volt. Minden. Ott volt pl. a Virág utca. Itt üzemelt az a piros lámpás műintézet, ahova olyan lelkesen jártak a tisztes férjek, a serdülő ifjak, és a nagypapák is. Itt is példás rend uralkodott. A "madam"  megkövetelte a higiéniát, a lányainak makulátlanul tisztának és egészségesnek kellett lenniük. Üzleti vállalkozásának ez volt az alapja. Azt már pontosan nem tudni, hogy ki volt az értelmi szerzője annak, hogy a szódásüveg nem csak arra való, hogy a frissítő nedűjével az ebéd elmaradhatatlan kelléke legyen. Egy szó mint száz, a szemfüles és leleményes lányok illetve a madam hamar rájött hogy a szódásüveg és a benne lévő folyadék milyen kiválóan hasznosítható az ő szakmájukban is. No nem a vendégek itatására gondoltak. A félelmetes lehetőség abban rejlett, hogy irányíthatóan erős vízsugár lövellt ki az üveg csövéből. Mi másra is lehetne ezt használni, mint tisztálkodásra, ötlött fel bennük a nagyszerű felismerés. A cső hosszúsága pont jó, a vízsugár adott, abszolúte tisztán tartható a kiöblítésre szánt testrész..

A probléma ott kezdődött, hogy az üvegek nem egyszer használatosak voltak, hanem újra kellett tölteni őket. Így tehát a kiürült Virág utcai szódásüvegek pár nap múlva, ugyanazzal spriccelős csővel, pár nap múlva Viczéék ebédlőasztalán díszelgett.
A botrány ott robbant ki, hogy a Virág utcai lányok forgalma megnőtt, ezzel együtt a szódásüvegek száma is .Egy szép napon a kisváros tisztes polgárai arra virradtak, hogy a szódás nem tudott nekik szódásüveggel szolgálni.
— Mi a kő? Hova lett az a sok üvege? — kérdezték a tisztes feleségek és háziasszonyok felháborodva a szódástól.
— Ja kérem, kezicsókolom, a Virág utcába viszem.
A Virág utcába? — néztek össze az asszonyok sokatmondóan. — Tudtunkkal ott a kedves vendégeket nem szódával itatják.
Erre a szódás csak sunyin vigyorgott, mire az asszonyokban felébredt a gyanú. ( talán mert ők is használták effélére az üveget, vagy csak megfordult már a fejükben?) Ettől kezdve a kisvárosban elszabadult a pokol, a feldühödött asszonyok egészen a városházáig mentek, hogy követeljék a szódásüvegek eladásának a megszüntetését a Virág utcába. De mivel ez lehetetlen volt, no meg a polgármester is a Virág utcába járt, és szerette ha egy lány tiszta, valami más megoldást kellett kitalálni. Nem lehetett csak úgy megtiltani, hogy a piros lámpás házba ne menjen a szódás.
Végül a felesége találta meg a megoldást.
— Legyen olyan a szódásüveg kiöntő csöve, hogy díszes és cirádás legyen, mint egy kinyílt virág szirmai. —mondta az urának. — Így szép látványt fog nyújtani az ebédlőasztalon, és azok a szégyentelen perszónák nem tudják oda bedugni, ahova eddig bedugták. —sipította.
Így történt azután,hogy a város rendeletben szabályozta a szódásüveg kiöntő csövének a formáját.
Képek: Különféle díszes szódásüveg fejek, jófejek. Alul, egy igazán színes egyénisége a szódásüvegeknek, fél literes.

 

Szerző: MULTMENTO  2010.10.01. 08:43 8 komment

Címkék: üveg recept fém épület

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr332336328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@X 2010.11.21. 05:55:30

Bocs',hogy nincs időm a linket beírni most.
Remélem sokan tudjátok (...) Szegeden van egy eléggé híres víztorony (Google)-és abban van időszakonként (?) megnézhető szódásüveg kiállítás !
Sajnos, személyesen nem láttam,- de elég sokat nézegettem a neten. stb.
Ajánlom a témához.

@X 2010.11.21. 05:57:47

Bocs'hogy nincs időm beírni a linket.
Remélem sokan tudják (...) Szegeden van egy híres víztorony ! (Goggle) és abban van időszakonként látogatható (?) szódásüveg kiállítás.
Pontosítsátok. Ill. érdemes megkeresni a neten. Sajnos személyesen nem láttam.

@X 2010.11.21. 05:58:36

(Bocs' - Google)
És akkor már megemlíteném a szegedi paprika múzeumot is ,- vagy valami ilyesmi cím alatt érdemes keresni azt is a neten.

plattensee 2010.12.11. 13:21:41

Üdv MULTMENTO! Hol található a történet eredetije? Üdv: $

2010.12.12. 11:10:58

@szaliven: Ez egy kitalált történet, de a szódásövegek spricnijét tényleg ezen ok miatt változtatták meg.Mármint a piros lámpás házak miatt.

2010.12.12. 11:14:39

És még egy adalék a történethez.Azt, hogy miért kellett a spricnit megváltoztatni, Beregszászon hallottam a Helytörténeti Múzeumban, érdemes oda ellátogatni, mert még sok más érdekes dolgot őriznek, érdekes történetekkel együtt.

plattensee 2010.12.12. 11:37:52

@sudi4: Erről a funkciójáról a sasos (és számtalan más kialakítású)csőnek én is tudtam, de arra gondoltam, hogy ez egy valós történet. Volt egy másik használata az egészségügyben, az pedig a beöntés (helyesebben "bespriccelés"). Mellékesen jegyzem meg, hogy közel két évtizede kutatom a szódások ipartörténetét. A különböző kialakítású csövek használatát nem rendeletben írták elő (sőt volt olyan rendelet a két vh. között, amelyik kifejezetten tiltotta), hanem berendező cégek és szifonfejöntödék szabadalmakkal levédték a saját tervezésű és gyártású fejeiket (Unicum, Oroszlán, Sárkány, Favorit, Kígyós stb.). Röviden ennyit. $

2010.12.12. 12:22:37

A történet a fantázia műve, és a beregszászi múzeum-látogatás ihlette.Mindenesetre engem is lenyűgöz a régi szódásüvegek formája és színe.Még emlékszem gyerekkoromból a szódás bácsikra.De mondhatnám a jeges embert a Lehel piacnál, vagy a kintornást is aki hétvégén nyekergett az ablakunk alatt.Papírba csomagoltuk az aprópénzt és úgy dobtuk le neki.
süti beállítások módosítása