Számomra a bogírás kezdete óta eltelt egy év talán hasznosabban telt, mint gondoltam. Eredetileg csak arra szántam a blogom, hogy a saját magam által végzett múltbeli használati tárgyak, eszközök és hozzájuk tartozó történetek, információk megmaradjanak. Úgy néz ki blogomból többen megismerték, hogy saját örökölt tárgyuk, milyen idős, illetve, hogy kell felújítani. A most bemutatásra kerülő labormérleget ajándékba kaptam. Az ajándékozó „mentegetőzött”, hogy ez az ajándék nem antik, csak 10, maximum húsz éves. Ettől függetlenül nagyon megörültem neki, mert egy ilyen labormérleg, mindig hasznos segítő egy amatőr restaurátornál, mint amilyennek tartom magam. A labormérleggel ezentúl pontosabban tudok majd dolgozni.

Otthon aztán dolgozó szobámban, vagyis ez olyan mindenes, mert hol könyvtár, hol restaurátor műhely, gyakran raktár, naponta a blogom szerkesztősége, olyan minden egyben szoba.
Ennek a mérlegnek nem ismerjük a történetét, az ajándékozó csak annyit tudott róla mondani, hogy egy kiárusításon az eredeti kikiáltási árának a 10%-áért vette meg. Kis szobámban alaposan szemrevételezve, kiderült a labormérlegről, hogy nem is nagyon fiatal:
A mérleg jelzett: beütve: FÉMFELDOLGOZÓ K.SZ. BUDAPEST  A kisszövetkezet történetének is utána lehet nézni, így tudható, hogy rendszerváltozás környékén megszűnt, tehát, legalább húsz éves a mérleg.
Aztán jól látható a mérlegen a hitelesítési jelölés. a hitelesítési jelölést nem nehéz értelmezni:
A hitelesítést tanúsító magyar nemzeti jelek:
 
  • a körbe foglalt Szent Koronát, vagy korábbi címert tartalmaznak, két oldalán a hitelesítés évének két utolsó számjegyét és alatta középen a hitelesítő egyéni jelölését tartalmazó  azonosító.
Mérlegünk ez alapján hitelesítve: 1965-ben és a 57-es kódú hitelesítő végezte el.
A mérlegbe beütve: MSZ 5001, ennek utána lehet nézni, akkoriban ez a szabvány védte le többek között ezt a mérleget is.
 
Azaz van most egy jól kinéző és hasznos 45 éves mérlegem. Ezúttal is köszönöm az ajándékozónak ezt a számomra nélkülözhetetlen labormérleget.
Szerző: MULTMENTO  2011.01.08. 20:43 Szólj hozzá!

Címkék: fém mérleg

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr722570458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása