Előző posztom kapcsán a százpengősök kapcsán előkerült az 1918-as Rubel és a Beregszászi múzeum. Egyik barátom korábban megmutatta nekem a beregszászi múzeumban készült fotóit. Érdekes múzeum, de mégsem a kiállítástól válik érdekessé. A múzeum barátom elmesélése szerint az ottani iskolaigazgatónak köszönheti létét, meg az iskolának, aki az igazgató gyűjtőszenvedélyének helyet tudott biztosítani. Általános iskolában és is találkoztam a beregszászi iskolaigazgatóhoz hasonló lelkes iskolaigazgatóval. A mi iskolaigazgatónk a Pista bácsi tanórákat már nem sokat tartott, de délutánonként két szakköre volt a fafaragó és a helytörténeti. Én mindkettőre jártam, és az ottani indulás és élmények nagyon meghatározták későbbi hobbimat. A helytörténeti szakkör alatt alakítottuk ki az iskolai múzeumot. Saját magunk restauráltuk a régi antik falusi szerszámokat. Az akkori iskolai papírgyűjtések után hétvégén átválogattuk a több köbméternyi összegyűlt papírhalmazt, és láss csodát több antik imakönyvet, bibliát és háború előtti újságot találtunk az újrafelhasználásra bevitt papír között. Így kezdődött negyven évvel ezelőtt az én múltmentésem.

Egy kicsit elkalandoztam a témától, valójában csak meg akartam mutatni, hogy milyen érdekességeket is lehet találni tágabban vett kis hazánkban.
Képek: A beregszászi múzeum bejárata.  Egy 1918-ból származó papír rubel.(A látvány megdöbbentő, mert középen egy önkényuralmi jelzés díszeleg. A múlt század elején még a jószerencse, gazdagság szimbóluma volt. Az NSDAP csak 1920-tól kezdte használni - és átírni a jelentéstartalmát.) Az ittlevő linken az Indafotón megtekinthetők barátom eredeti fotói is: http://indafoto.hu/multmento/beregszaszi_muzeum

Szerző: MULTMENTO  2011.02.19. 08:44 5 komment

Címkék: üveg porcelán papír épület kerámia öntöttvas

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr72672067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@X 2011.02.19. 15:25:33

Derűs Délutánt !
A terv az volt, hogy kb. 15.55-től egyfolytában (!)3 kézilabdameccs (tv) - gondoltam (...) azalatt én nyugodtan kommentelgetek... viszont jött az üzenet, hogy 16 órára vendégek várhatók...így aztán most annyi !
Talán majd holnap ?

@X 2011.02.22. 08:42:34

(nem tudom,kit-mennyire érdekel majd ez ? )- Anno - kb. 1974-ben (?) autóval utaztam /Vittek Beregszászig ?- (vagy tudom is én) - átjött értünk a "fogadó bizottság" ?- majd onnan vonattal utaztunk tovább. ( 3 fő- magyarok)
Utólag kiderült - ( vagy egy hét múlva ?) - belépéskor semmilyen pecsétet nem "ütöttek" útlevelünkbe... majd hazafelé (vonaton) elég kellemetlen ügyünk volt, hogy : hol és mikor léptünk be ?- na, ne bonyolítsam !
Fiatalabbaknak : (vonaton - pl. Lvovba)- bizony a vonat ajtajai lezárva... az útlevelet (valami) kalauznő elvette ?-...és csak megérkezéskor (Bp.- Keleti p.u.) kaptuk vissza !
Megjártam SZU-t - hányszor is ? - Lvov,- Moszkva, Leningrád - amiből (már a 70-es években!) a legtanulságosabb Lvov/Lviv/Lemberg volt ! :-)
[Szerintem - napjainkban - a "felét sem hinnék el" sokan! ]
Ja, csak tényközlés. :-)

@X 2011.03.21. 18:03:07

Ha nem láttad volna.
premier.ntv.hu/Hirek/2011/03/18/14Szovjet_retro_etterem_Beregszaszon.aspx (benne video)
Remélem, működik a link !

MULTMENTO 2011.03.22. 19:32:08

@@X: Köszönöm, működött, megnéztem. Örülök, hogy felhívtad rá a figyelmem.
süti beállítások módosítása