A Balatonon beszélgettünk a barátainkkal arról, hogy én szabadidőmben blogot írok családi és egyéb szerzett örökségeink történeteiről és az amatőr restaurálásaimról. Dóri megkérdezte, hogy hol van az én restaurátor műhelyem? Én meg őszintén elmeséltem, hogy hol itt, hol ott. Valójában sehol sincs és mégis mindenütt ott van, ahol épp szabad időm van rá. Legutóbb hétvégi telkünkön jött rám a restaurálhatnék. Kényszerpihenőn voltam, mert az autóm szegény nagyobb javításra szorult, így kénytelen voltam levinni vidéki szerelőmhöz. Amíg az autóm javult, én meg a két nap alatt sokat haladtam a restaurálással.

Az első munkához a házunk háta mögött a fák hűvösében rendeztem be a restaurátor műhelyem. Az első képen látható is. Egy öreg pokróc, áram, kevés szerszám, meg a restaurálás tárgya kellett hozzá. Jelen esetben most épp a Singer varrógép állványának a megtisztítása volt soron. Már régóta készülök rá. Első lépésként az egy évszázada rákent festéktől szabadítom meg. Felmerült a festékmaró használata, de ez nem túl gazdaságos egy ilyen méretű tárgynál. Gondoltam kipróbálom a hőlégfúvós tisztítást. Nem valami gyors. Tudom, sokan egy homokfúvóhoz vinnék. Mondták, hogy Tatabánya környékén nem is kerülne sokba a homokfúvásos tisztítás. Ugyanakkor láttam már azzal tisztított öntöttvas tárgyat. A homokfúvással a letisztított tárgyon elvesznek a részletek. Amikor én tisztítom aprólékosan a hőlégfúvóval és drótkefével a finom kis részletek megmaradnak. Aztán az új festékréteg majd el fogja takarni újból azokat a kis részleteket. Ugyanakkor jó érzés tudni, hogy azok a finom kis részletek még megvannak a festék alatt.
Így dolgozom, ha van időm a restaurálásra. Ügyelek arra, hogy időnként technológiai szünetet tartsak, mert ezek a hőlégfúvók csak barkács célokra használhatóak, így nem alkalmasak folyamatos üzemre. Nem is akarok én folyamatosan dolgozni rajta, hisz meg kell állni fényképezni a részeredményeket. Ezen kívül annyi minden más szép látnivaló van ami miatt érdemes egy ilyen szabadtéri restaurátorműhelyt felállítani.
 
Képek: Singer varrógép állvány tisztítás fázisképek. Néhány pillanatfelvétel a környékről.

Szerző: MULTMENTO  2011.07.15. 07:08 3 komment

Címkék: fa recept fém öntöttvas

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr173069009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2011.07.15. 17:20:49

Akármennyire is "munka" - de hűs lombok alatt, általad (meg a gép által) megválasztott tempóban végezve, és főképp a végeredményre gondolva, nem is olyan rossz dolog ez !
Én is ezt mondogattam magamban, miközben egymáshoz ütögetve poroltam majd ezer könyvemet a 36 fokos melegben...

MULTMENTO 2011.07.15. 19:44:39

@aranyosfodorka: NAgyon igazad van. Ezen kívül még kisebb régóta tervezett munkákat is elvégeztem. Majd ezeket is megmutatom. Amennyiben végeztél a könyvek porolását nálunk is folytathatod :) Jut eszembe régi álmom, hogy Lingel könyvespolot szeretnék, mert az üveges vitrin mögé mégis csak kevesebb por megy be.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2011.07.16. 07:29:03

@MULTMENTO: Nagyon kéne nyernem a ....(? hol is, mert nem lottózom), szóval ha történne velem valami csoda, át tudnám alakítani a lakásomat én is, igazán kedvemre való bútorokkal. Az üveges könyvszekrény lenne az első !
süti beállítások módosítása