Bulváros cím lett belőle, pedig csak az ártatlan Tapperről akarok írni. Utána néztem és a mai szlengben ez a fogdosást jelenti. (Szlengszótár: tapperol (>taperol): Fogdos. 

A két világháború között pedig az éjszakai mulatók világában a Tapper az Itatós embert jelentette. (Kávéházi kisszótár: http://www.pim.hu/object.67c5f1a6-76fd-4829-9bd0-fd1b5efa0646.ivy)
Én a 80-as években „játszottam” tappert a Nagybátyámmal egy lakodalomban. A mi kis poharunkban víz volt, a többiekében pálinka. Mi józanok maradtunk. Egyszerűen csak itattunk, hisz el kellett fogyni a lakodalomra szánt italnak. Máskülönben a jókedv kellett.
A valódi tappert, azaz a tinta felitatására szolgáló itatóspapírral bevont hengeres eszközt általános iskolában ismertem meg. Nekem ugyan nem volt, de a régi falusi iskola tanári asztalán még ott volt egy fából készült darab. Szünetekben - titokban amikor nem látta senki - hintáztattam is a tanári asztalon.
A két világháború közötti filmekben az irodákban pedig nélkülözhetetlen volt a tapper, fel is tűnnek sok úri íróasztalon szebbnél-szebb példányai.
Nemrég még nem gondoltam rá, hogy a családunkba is kerül egy díszes szecessziós tapper. Aztán nemrég feleségem ajándékba kapta az alábbi képeken is látható tappert. Nem akármilyen darab, egy vidéki tisztviselő tulajdona volt valaha. Feleségem nagynénjének családja vette meg a tisztviselő egykori családi házát. Ennek a padlásán találták a tetőfelújításkor ezt a darabot. Használni ugyan nem használták -, mert minek a golyóstoll idejében -, de dísznek kitették a nagyszoba vitrinjébe. Feleségem gyerekkorában a vitrinből ismerte, és többször kikérte játszani ezt a szép tappert. Legutóbbi látogatásunkkor feleségem nagynénje nekünk ajándékozta. Gondolta mi hasznát vesszük ennek. Valójában most is működhetne eredeti funkciójában. Talán egyszer használom is majd, ha pacát ejtek a papíron…. Addig meg jól mutat a könyvespolcon. A kézzel írt régi imakönyvek elé tettem a polcon, mert odavaló.
 
Képek : Tapperünk a könyvespolcon.Tapperfélék a netről (bőrrel bevont fa, Herendi, Zsolnay,gránit). Különlegességnek számít a Zsolnai Eozin színű tapper, mert ezen a háromszögben levő Z betű ritkán látott Zsolnay jelölés. Ez a Budapesti Zsolnay gyár jele volt, amelyik főleg épületkerámiákat gyártott.
Szerző: MULTMENTO  2011.07.31. 14:55 1 komment

Címkék: fa porcelán papír fém bútor

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr413114372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2011.07.31. 20:13:15

Én ezt az "itatós" ember = tapper kifejezést életemben sose hallottam...
Amúgy meg a képeken látható tapperek nagyon szépek, nem is láttam még ilyen különlegeseket.
süti beállítások módosítása