Sétáltam a VII. kerületi Damjanich utcán, és szokásom szerint megint emléktáblába botlottam. Ezen a házon rögtön kettő is van, Karinthy Frigyes ebben a házban született, és itt élt Eötvös Gábor a cirkuszigazgató. Mindkettőjüket kedvelem gyerekkorom óta. Karinthy kötelező olvasmány is volt, de mindig szívesen olvastam e nélkül is. A vándorcirkuszosok meg szinte házhoz jöttek, nem messze a réten verték föl sátraikat, többek között az Eötvös cirkusz is. Nekem megengedték, hogy meglátogassam a cirkuszosokat, de az unokatestvéremet már szigorúan eltiltották az ilyen látogatásoktól. Tudniillik a család másik ágán nem kedvelték a cirkuszos szakmát, és ennek megvolt az oka. Történt egyszer, hogy az egyik rokon nagy fia a faluban turnézó állatidomár lánykába beleszeretett. Aztán a kapcsolatból szerelem lett, és inkább a cirkuszos életet választotta a földművesség helyett. Ki is tagadták emiatt, és még az közvetlen rokonokat is lebeszélték a cirkuszlátogatásról.

Az emléktáblákról sok minden eszébe jut ám az embernek. Egy kicsit kutakodva a neten pedig érdekes információkat lehet találni a ház egykori nevezetes lakóiról :
A Család története úgy kezdődik, mint egy mese. Volt egyszer 5 generációval ezelőtt egy ember, akit megfertőzött a cirkusz világa. Családja azóta sem tud szabadulni ettől a varázstól 1892 Tavaszán egy cseh cirkuszdinasztia a Winiczky család Magyarországra utazott vándorcirkuszával.
A családban volt egy gyönyörű szép leány Johanna, aki műlovarnőként kápráztatta el a nagyérdemű közönséget. Az egyik előadás alkalmával egy nemesi családból származó ifjú látogatott el a cirkuszba, Báró Eötvös Ferencz. Az ifjú nemes és a cirkuszos leány egymásba szerettek. Ferencz szülei nem fogadták el eme rangon aluli frigy lehetőségét, de nem volt mit tenni a szerelem erősebb volt mint a szülői akarat.
A fiatalok titokban összeházasodtak és Ferencz a Winiczky cirkusszal tartott. Eleinte ügyintézőként hasznosította magát, később pedig saját számot tanult és mint drótkötél egyensúlyozó lépett fel a cirkuszban. Házasságukból egy gyermek született 1894-ben Eötvös Nándor Aladár. Nándor 1920-ban megalapította saját cirkuszát az Eötvös Cirkuszt, mely egészen 1964-ig aktívan működött.
12 gyermeke született 5 fiú és 7 lány. A legidősebb és a leghíresebb közülük Eötvös Gábor a világhírű zenebohóc Jászai-díjas Érdemes művész a Magyar Köztársaság csillagrend kitüntetettje volt, aki az immár szállóigévé vált Van mááásik c. produkciójával szórakoztatta több generáció gyerekeit.
Karinthy Frigyes író, költő, műfordító, kritikus, a XX. századi humorisztikus irodalom egyik megteremtője, Erzsébetvárosban a Damjanich utca 27-ben született 1887-ben. A hat éves gyermek harmonikus életét tragikus esemény, édesanyja halála szakítja meg. 12 éves koráig sokszor képzeli el, hogy édesanyja a lépcsőházukban várja. Igazán hat évvel később, amikor végleg fel kell adnia ábrándjait, siratja el először édesanyját. Édesapja, Karinthy József, a Ganz gyár idegen nyelvű levelezőjeként tartja el népes családját. Karinthy írói hajlama korán megnyilvánul. 11-13 éves kora között terjedelmes naplót vezet. Már naplójában felfedezhető a sajátos karinthys vonás, az irónia, amely az intellektuális humor eszköze.
Képek: Saját készítésű képek az emléktáblákról.

 

Szerző: MULTMENTO  2011.09.22. 09:55 2 komment

Címkék: épület emléktábla lánykérés

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr103245253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2011.09.22. 15:27:49

Néha egy kis kutakodással egész hihetetlen dolgokat lehet felfedezni. Ezt az Eötvös sztorit én még nem hallottam. Köszönöm, hogy elmesélted.

@X 2011.09.23. 14:32:24

Bocs'ha nem kimondottan a témához,- bár pl. Karinthy Frigyes kedvelt helye volt a Hadik (?) - és akkor meg ezt hadikkavehaz.blog.hu/2011/08/16/egy_igazi_relikvia_a_hadik_kavehazbol
Bár nagyon sok mindent összeolvastam a Karinthyaktól,-leginkább a Marci "dolgaiban" vagyok járatos mostanában, akinek van a színháza, kb. 30 éve ?- a tv-ben láttam nemrég.
süti beállítások módosítása