A most bemutatásra kerülő Zsolnay-s homlokzat előtt sokszor mentem el, de akkor még nem sejtettem, hogy ez milyen szép. Azokban a nyolcvanas években a Zsolnay kerámiákat egy neon felirat takarta: METRO KLUB. Legendás hely ez, mert a magyar beat nemzedék találkahelye volt. Sokszor és sokat emlegették. Aztán egyszer csak megszűnt a klub. Leszerelték a neon díszeket, és előkerültek a száz éves Zsolnay épületkerámia díszek. Csak ide gyártott, stílszerűen az épület eredeti funkciójához illeszkedő díszeket kapott annak idején az épület. Játékáruház homlokzata volt, és annak megfelelően gyerekeknek készült meseszép kereámiadíszekkel hívogatja az arra tévedő családokat.

Az áruház megnyitásakor az alábbiakat írták róla: „És most, mikor esténkint a villamos fényárban csillogó fayence-diszitéssel kirakott áruház előtt a fővárosi közönség gyönyörködik, azt képzeli, hogy a mesék országában tündérpalota előtt áll, melynek ablakaiból ezer aranyhaju baba mosolyog le reája.” http://www.huszadikszazad.hu/gazdasag/arkad-bazar
Aztán napjainkban a felfedezés után ezeket írták: „ ….előkerült az eredeti cégfelirat, már érthetők a homlokzaton eddig is látszó babadíszek, például a kapu fölötti homlokzatmezőben színpompás Zsolnay kerámiába mintázott két kisgyerek, amint katonást játszanak hadvezéri csákóban, fakarddal. Mögöttük felvonulnak játékhadseregeik, magasodnak játékváraik. Közöttük pedig váratlanul egy hintaló tűnik fel, egy kismajommal a hátán. Talán épp ezért folyik az ádáz küzdelem.”http://nol.hu/kult/elobukkant_egy_regi_jatekaruhaz_,

Szerző: MULTMENTO  2012.05.10. 00:29 2 komment

Címkék: épület sarokház zsolnay épületkerámia

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr684495718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2012.05.10. 08:18:46

Nem győzök eléggé hálás lenni ezekért a Zsolnay-s anyagokért !! Gondolom elég nehéz fotózni, de én szívesen látnék közeli képeket a babás kislányon kívül is, a katonást játszó gyerekekről, meg a hintalovas gyerekről is. Ha lenne ilyen képed, kérlek, tedd már fel ! Azt sem tudom kivenni, hogy azon a domború emeleti fal-részen mi van ? Sajnos a neten nem találtam közeli képeket.

MULTMENTO 2012.05.10. 09:40:52

@aranyosfodorka: Sajnos nincs most több közeli jó képem, de hamarosan megint arra járok, és remélem tudok, majd jó közelei képeket készíteni, akkor majd küldök, és frissítek.
süti beállítások módosítása