Évtizedek óta felfigyeltem erre a most bemutatandó sarokházra, mely a XIII. kerület Váci úton látható. Egy hatalmas lakóház, mely száz éve őrködik a Váci út sarkán, és figyeli a Lehel téri plébániatemplomot, és sajnos több kortárs építményt is. A Lehel téri plébániatemplomot is érdemes felkeresni, mert ez alapján el tudjuk képzelni, hogy milyen is lehetett egykor a Zsámbéki templom, információ például innét: http://epiteszforum.hu/node/15563.

 
A várkastélynak is beillő lakóház műemléki védelem alatt áll: http://www.muemlekem.hu/muemlek?id=-8320.
Krayer Emil építtette 1909 és 1910 között, mely a festékgyártó és kereskedő család lakóhelye, bérháza és üzlete is volt egyben. A család Temesvári származású volt, így nem véletlen az Erdélyi motívumok jelenléte a házon. Nekem a sárga Zsolnay kerámiaburkolat tetszik nagyon. Egyszerű tartós, és mutatós.

Szerző: MULTMENTO  2012.06.05. 00:43 2 komment

Címkék: sarokház zsolnay épületkerámia

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr194564316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2012.06.05. 16:19:32

Nekem a toronyszoba tetszik a legjobban... Rossz napokon bezárkóznék oda és kis kosárkával húzgálnám fel az enni-innivalót.. Egyébként ha a háborúban sem sérült az épület, akkor tényleg kész csoda. Pompás állapotban van.

MULTMENTO 2012.06.06. 20:47:44

@aranyosfodorka: Megértem. A nőismerőseim többsége is mindig toronyszobát emleget, ahova el szeretne vonulni. Érdekes, hogy ennél a bérháznál a tulajdonosok az ötödik emeleten éltek. Mondjuk kívülről is a legszebb része a háznak az ötödik és az a fölötti rész.
süti beállítások módosítása