A ma névnapját ünneplő Erzsébeteknek ajánlom az alábbi kis képriportot a budapesti Árpád-házi Szent Erzsébet templomról. No és ne feledkezzünk meg a Zsolnay rajongók széles táboráról sem, hisz ez is egy Zsolnay épületkerámiákkal díszített épület.

 A már korábban hivatkozott Zsolnai Épületkerámiák Budapesten című könyv az alábbiakat írja róla: Tervezte: Steindl Imre, épült: 1896-1900. historizáló neogótikus stílusban. A bejárat feletti timpanonon a színezett terrakotta domborműveket – Hívő és hitetlen szüzek Krisztus előtt, Szent Erzsébet halála, Szent Erzsébet alamizsnát oszt – Kiss György mintázta. A kapuk körül színezett terrakotta-keretezés van. A főbejárat felett az egész homlokzat terrakotta: a rózsaablak körül a négy evangélista szimbóluma, a nagy timpanon közepén Szent Erzsébet, bal oldalon Szent László, térdelő angyal és a főváros címere, jobb oldalán Szent István, angyal, Magyarország címere (Küllő Miklós mintázta) színezett terrakottából. Az oltáron a szentségház mázas kerámia ajtaját Lantay Lajos mintázta. Az oldalfalakon a stációk szintén Zsolnay-kerámiából készültek. Az 1996-ban végzett tatarozáskor a színezett terrakottákat élénk színű festékkel lefestették.

Én először 1977-ban láttam személyesen, mert akkor néhány napig a Rózsák terén egy diákszálláson laktam. Pont tíz évvel később voltam Marburgban. Amikor Marburgban a szent Erzsébet templomot megláttam, akkor azt mondtam: Hisz ennek a tornya pont olyan, mint   Budapesten a Rózsák Terei templomé. Aztán megtudtam, hogy nem véletlenül, hisz mindkettő Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére épült. A Marburgi még a középkorban épült, így ez volt a budapesti előzménye. Olvasásra ajánlom:

Szent Erzsébetről: http://www.katolikus.hu/szentek/1119.html

Marburgról: http://hu.wikipedia.org/wiki/Marburg

rozsak_tere7.JPGrozsak_tere6.JPGrozsak_tere5.JPGrozsak_tere3.JPGrozsak_tere4.JPGrozsak_tere1.JPGrozsak_tere2.JPG

Szerző: MULTMENTO  2012.11.19. 09:30 1 komment

Címkék: virág szakrália zsolnay épületkerámia

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr34912803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2012.11.19. 16:22:54

Szép ez a templom, látom, hogy karbantartott is. Mostanság ez már már ritkaságnak mondható...
Én tudom, hogy nem könnyű, ezért írom: jól sikerültek a fotóid !
süti beállítások módosítása