„Messze tőlem dőre földi gondok,

E küszöbnek kívüle maradtok,

Szent e hely, kicsiny világom ez;

Messze tervek, szomja hír s aranynak

Helyt bizonnyal ottan nem találnak,

Ahol üdvöt a jelen szerez.” (Madách Imre: Otthon) Forrás: http://www.nograd.net/irodalom/madach/csesztve/

Amikor a nógrádi kirándulásokat terveztem, és utánanéztem a neten a Madách kúriának, nem sok információt találtam. A nógrádi múzeumok honlapján még csak a felújítás várható befejezése volt látható, lásd: http://www.nogradi-muzeumok.hu/index.cgi.34.html.

Ezzel szemben tény, hogy valójában befejezték a felújítást. Szerintünk a kúria, a parkja és a kiállítás is magas színvonalon készült el. A kiállítás termei egységes összképet mutatnak. A kiállítást multimédiás eszközök segítik, amelyek működnek is. Látszik, hogy jól felkészült projekt csapat készítette, akik bemutatják Madách Imre életútját, korát, valamint fő művének a történetét. Az utolsó terem pedig egy kamaraszínház, amelyben a látogató csoport elő is adhat részleteket az Ember tragédiájából. Az előadáshoz szövegkönyvek is rendelkezésre állnak. Kedvem is lett volna megnézni egy rögtönzött előadást. Amennyiben csoporttal mentem volna biztos megszerveztem volna, hogy csináljunk egy kis „tragédiát”. A kiállítás aznap csak mi ketten néztük meg a feleségemmel, így aztán a színházi előadás ötlete dugába dőlt. A kiállítás nagyszerűségéről még sokáig beszélgettünk. A fenti idézetet nem véletlenül választottam. Úgy érzem minden sora most is igaz erre a helyre.

madach1.jpg

madach2.jpg

„A kúria a 19. század végén épült, majd 1864-ben kibővítették. 1810-ben, Majthényi Anna hozományaként került a Madách család tulajdonába, majd az író-költő Madách Imre kapta édesanyjától házassági ajándékul. Az író 1844 decemberében költözött ide Alsósztregováról, s 1853 szeptemberéig élt a faluban, kivéve pozsonyi és pesti raboskodásának idejét, amit az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alatt betöltött szerepe miatt kellett elszenvednie.Az épület tulajdonosa 1853-tól a költő öccse, Madách Károly lett, aki 1864-ben a régi épületet átalakíttatta.

madach3.jpg

madach8.jpg

madach9.jpg

madach10.jpg

madach11.jpg

A park természetvédelmi terület. A legenda szerint a háromtörzsű, többszáz éves krími hársfa alatt szívesen üldögélt Madách. A parkban áll egy idős lucfenyő, ami a megyében a legnagyobbak közül való. A parkban lévő úgynevezett Madách hársfát 1960-ban, míg a teljes parkot 1975-ben nyilvánították védetté.

madach4.jpgA csesztvei kúria ma Magyarország egyetlen Madách emlékmúzeuma, a bejáratnál álló Madách szobor Vígh Ferenc alkotása. 1964-ben két helyiségében rendeztek kiállítást, amely 1969-ben további három szobával bővült. 1983-ra restaurálták és átrendezték az emlékházat, majd az év októberében megnyitották a szépen felújított kiállítást.” Forrás: http://wikimapia.org/12181044/hu/Mad%C3%A1ch-k%C3%BAria-%C3%A9s-park

madach6.jpg

madach7.jpg

Szerző: MULTMENTO  2013.09.16. 06:41 1 komment

Címkék: fa virág épület emléktábla

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr245503575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2013.09.16. 22:52:05

Öröm, hogy ilyesmiről is lehet a sok "lelombozó/félelemkeltő" híradás közepette olvasni.
süti beállítások módosítása