Francia omlós tésztájú almás pitét már nagyon régóta készítek. Receptje oly sok példányban van fent a neten, hogy nem is gondoltam megírni, és feltenni. Aztán az idei ősszel a tésztáján újítottam, és a tölteléken is módosítottam. Azóta nálunk mindenki szereti.
Az omlós alaptésztáját így készítem:
20 deka liszt
20 deka zabpehely
10 deka cukor
1 csipet só
20 deka hideg vaj
1 tojás
1 citrom reszelt héja
A lisztet és zabpelyhet a keverőtálba öntöm, egy mélyedést csinálok a közepébe, és hozzáadom a felkockázott vajat, sót, tojást, citromhéjat és a cukrot. Lehetőleg hideg kézzel gyorsan összegyúrom. Amennyiben nagyon morzsálódna, 1- maximum 2 evőkanál jéghideg vizet adok még hozzá, mígnem összeáll a tészta. Fóliába csomagolva “1” (fél) órán át a hűtőben pihentetem, mielőtt felhasználom.Ez az adag tészta elegendő egy 20cmx30cm-es téglalap formájú tortához
Töltelék
6-10 alma lehámozva, reszelve, fahéjjal, kevés cukorral, és egy citrom facsart levében összekeverve
szilvalekvár
dióbél, zsemlemorzsa
A kivajazott és zsemlemorzsával lehintett sütőtálba a pihenés után a tésztának kicsivel több, mint a felét a formába nyomkodom (lehet nyújtani és belesimítani is). A belesimított tésztát megkenem szilvalekvárral, majd meghintem reszelt dióval, és zsemlemorzsával. Ennek a tetejére teszem a kinyomkodott fahéjas reszelt almát jó vastagon.
A maradék tésztát kinyújtom, és csíkokra szabdalom. A tetejét rácsosan fedem le, a tésztamentes négyzeteket dióbéllel díszítem. Az egészet egy kevés cukorral meghintem. 180 fokon 40 percig sütöm.
A képen kedvenc süteményes tányérunkon fényképeztem le. A porcelán tányér valódi NDK-s, Budapesten az egyik Vasedény szaküzletben vásároltuk a nyolcvanas években.