Munkába menet és munkából jövet elmegyek a kerítés előtt. Városunk egyik nagyon hosszú kerítése, egy nem túl szép sugárúton. Egykor egy hatalmas katonai létesítménykomplexum őrzője volt. Ma már a létesítményt felszabdalták – társasházak, és irodaházak különültek el -, de az egységes kerítés maradt.  A társasházak a szocializmus évtizedeiben típustervek szerint épültek. Nekem a kis társasházakról mindig a „Két emelet boldogság” című film jut eszembe, mert pont ilyen házban játszódik.

lehel_kerites1.JPG

lehel_kerites2.JPG

A kerítés előtt elmenni? – Végtelennek tűnik a kezdetekkor. Aztán az egyforma oszlopok egyforma tégláin vésett feliratokat, és évszámok vehetők ki. Megszámlálhatóan sok-sok ember - egykori katona hagyta itt az üzenetét -, hogy ne legyen ilyen unalmas ez a kerítés.

lehel_kerites3.JPG

lehel_kerites4.JPG

lehel_kerites5.JPG

lehel_kerites6.JPG

lehel_kerites7.JPG

Szerző: MULTMENTO  2014.01.07. 06:07 2 komment

Címkék: épület emléktábla sarokház

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr515728242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2014.01.07. 08:42:12

Ez most akkor (legalább) 1897, vagy 1903 óta áll ??? Hiszen ez látható a vésett téglákon. Akkor már szerintem akár műemlékké is lehetne nyilvánítani. És a korához képest milyen jól tartja magát. Látszik, hogy nem kínai műkőből és nem kilopott-cementes betonból készült.

MULTMENTO 2014.01.07. 10:01:28

@aranyosfodorka: A kerítésen belüli épületek között is van több XIX. század végi. Nem úgy néz ki, hogy műemlékké nyilvánítanák, mert a javítások sem korhűek, pedig még nagyon sok antik építőanyag van benne. Szerintem Drasche téglából épülhetett - bár téglajegyet még nem láttam rajta-, amelyik nemcsak nevében fagyálló.
süti beállítások módosítása