Az utóbbi évtizedben a Lehel tér és az Váci út nem panaszkodhat, egy valódi főutca kinézete van, a sok megújult épülettel, és új irodaházzal. A Lehel térről a Ferenc Ferdinánd hídon átjőve a Podmaniczky utca legalább olyan jó adottságokkal rendelkezik, mint a vele párhuzamos Váci út. Mégis, mintha egy másik városba érnénk át. A Podmaniczky utca a múlt században a város egyik büszkesége volt. A vidékről vonattal a Nyugati pályaudvarra feljött vendégsereg sokszor nem is ment tovább. A Podmaniczky utcai boltokban bevásárolt, és a délutáni vonattal már vitte is haza a ruhát, vagy épp a mezőgazdasági szerszámokat. A Podmaniczky utca kereskedőinek és iparosainak valaha jó dolguk volt.Nekem az egyik nagy kedvencem a Toldi Udvar nevet viselő épület. Az olvasó fantáziájára bízom mit lát bele az épület egykori pompájába.

toldi-udvar1.JPG

toldi-udvar2.JPG

toldi-udvar3.JPG

Egy ingatlan értékbecslő néhány éve így írt erről az épületről: ”A vegyes rendeltetésű lakóépületet 1879-ben építették a kor tervezési körülményei és technológiai megoldásai szerint átlagos minőségű anyagokból és közepes kivitelezéssel eredetileg is lakóépület céljára. A több, mint 100 éve épült házban lévő lakások nagy része komfort nélkülinek készült, csupán az utcai nagy méretű lakások voltak eredetileg is komfortosak. Az ingatlan, ami a Toldi- udvar nevét viseli, néhány figyelemre méltó sajátossággal rendelkezik.

toldi-udvar4.JPG

Ezek közül kiemelkedő elsősorban a gótizáló stílusban épült utcai homlokzat, melynek teljes felületét színes klinkerit téglákkal burkolták. Ezen díszítőelemekkel rakták ki a több lépcsős hangsúlyos osztópárkányokat, a tripla ívelésű nyílászárók keretezését. A homlokzattal jól harmonizál a faszerkezetű, az épület síkjából erőteljesen kiemelkedő csatornapárkány. Azonban a felújítások és karbantartások sorozatos elmulasztása következtében a homlokzati burkolati téglák néhány helyen hiányoznak, a belső udvar sárga keramitkockás felülete erősen töredezett, a közös tulajdonú helyiségek, mint a kapubejárat és a lépcsőházak burkolatai vakolathiányosak a felfagyások miatt. A függőfolyosók alsó síkjáról a vakolatborítás több helyen hiányzik, a talplemezek erősen korrodált állapotban vannak.”  

toldi-udvar5.JPG

 

toldi-udvar6.JPG

Szerző: MULTMENTO  2014.05.14. 05:55 3 komment

Címkék: épület emléktábla szecessziós épületdíszek

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr586137050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2014.05.14. 09:00:55

Készakarva akarsz engem "megríkatni"? Vagy csak az én szívem fáj, ha ilyent látok ? Gyönyörű lehetett ez új korában - s valóban tragikusnak érzem, hogy stadionokat építünk, ezeket (=a múltunkat) meg hagyjuk összeomlani.

MULTMENTO 2014.05.15. 19:54:30

@aranyosfodorka: Most valóban szívszorító, ahogy kinéz. Ugyanakkor, ez még 100 év múlva is állni fog és laknak benne. A stadionok 100 év múlva, állnak-e majd?

Saggitarius 2015.01.11. 22:05:19

Amennyire az emlekeimben meg el, szinte semmit nem valtozott ez a haz (Ha jol emlekszem 1975-ben koltoztunk el). Persze kiveve a foldszinti uzleteket. Gyerekkorom nagy reszet itt toltottem. A Bajza u-i altalanos iskolaba jartam. Az elso emelet 3-ban laktunk, a mostani Naomi uzlet feletti 3 ablak volt a mienk. Az X factory helyen akkoriban kozert uzemelt. Erdekes modon meg mindig emlekszem az akkori telefonszamunkra:253-079
süti beállítások módosítása