Budapesti ismerőseimnek meséltem, hogy Kisjakabfalván voltunk érettségi találkozót tartani. Senki sem tudta az hol van. Az osztálynak nem kellett sokat magyarázni merre van, hisz a gimnáziumi évek alatt minden ősszel kötelező mezőgazdasági munkán vettünk rész a Villányi Állami Gazdaságnál. Szállásunk a Vokány és Újpetre közötti major volt. Mondhatni, nosztalgiázni mentünk arra a borvidékre, ahol minden ősszel letudtuk akkor kötelező mezőgazdasági munkát.

jackfall1.JPG

jackfall2.JPG

Diákkorunk egykori vidékét meg is találtuk. Ez már nem úgy nézett ki, mint ahogy mi annak idején megismertük. A kis zsákfalut újra felfedezték, és felújították. Most a házak többsége úgy néz ki, mint ahogy 100 évvel ezelőtt felépítették. Öröm volt sétálni a faluban, és fényképezni. Itt nem kellett keresni kukoricagórét, mert minden háznál megvan még. Csöves kukoricát nem tárolnak benne, és a górék alatti ólak is üresek, de mégis megvannak, ha másnak nem hát dísznek az udvaron.

jackfall3.JPG 

jackfall4.JPG

Mi a Jackfall kézműves borászatában voltunk, és ott is volt szállásunk. Az épületről néhány képet is készítettem. A felújítás minősége kifogástalan, a borászatról az interneten talált leírások helytállóak.

jackfall5.JPG

jackfall6.JPG

„2004 októberében kezdődött Kisjakabfalván annak a borászati és idegenforgalmi épületegyüttesnek az építése, amely meghatározza a Jackfall Bormanufaktúra elkövetkező évtizedét. Az eredeti épület a község egyik legszebb portája volt egykoron, és teljes megújulása után újra az lesz. Az épületegyüttes három fő részre különül. Az utcára merőleges, felújításra kerülő épület az egykori lakószobákat rejti, melyek művészi színvonalú freskói is megújultak. A mi általunk csak “szép szobák”-nak hívott helyiségekben most borkóstolókat tartunk. Kiváló villányi borok, szállás lehetőség, mind egy helyen találhatóak meg.” Forrás: http://www.jackfall.com/jackfall-epuletek/

jackfall7.JPG

jackfall8.JPG

jackfall9.JPG

jackfall10.JPG

Ezen a találkozón aztán beszélgettünk múltról, jelenről, jövőről. Megfogadtuk, hogy gyakrabban fogunk ezek után találkozni. Bár csak így lenne! Ezt a fogadalmat minden találkozókor megtesszük. Aztán? …. Szokás szerint, találkozunk öt év múlva.

jackfall11.JPG

jackfall12.JPG

jackfall13.JPG

Szerző: MULTMENTO  2014.05.17. 06:26 2 komment

Címkék: fa épület bútor szakrália szecessziós épületdíszek

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr516148374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2014.05.17. 08:37:20

Egy nagyon, nagyon lényeges szó hiányzik a leírásodból: KIK újították fel ???
Örülnék, ha ezt is megtudhatnánk.

MULTMENTO 2014.05.17. 14:56:32

@aranyosfodorka: Ez valóban kimaradt. Az épületet a németek kitelepítése után kiutalták egy betelepített erdélyi magyar családnak. Az ő leszármazottaiktól vásárolták meg a mostani tulajdonosaik, akik Budapesti származásúak. Errefelé pihentek, és beleszerettek a környékbe. A felújítás alatt vették észre, hogy a vastag mészréteg alatt még megvannak az eredeti festések. Egy templomfestő restaurátor varázsolta újjá a szecessziós falfestést.
süti beállítások módosítása