Tudjátok mi annak a valószínűsége, hogy egy antikvárium kirakatában rálelsz egy górét is ábrázoló Nagymaros képre? Ráadásképpen pont azelőtt néhány nappal mielőtt kedvesednek a születésnapja van.

Amikor Nagymaroson voltunk nem találtunk egyetlen górét sem a városban. Keresni kerestünk, mert feleségemnek Baranyában több górét is fényképeztem, de a Dunakanyarban egyetlen egyet nem találtunk. Erre fél évvel később egy kirakatban lógó rézmetszeten szemmel láthatóan – a kép aranymetszeti pontjában – ott virít egy góré.

gore_nagymaroson1.JPG

Természetesen nem tudtam otthagyni. Velem ment a munkahelyemre, hogy ott Nagymarosi kollégámnak eldicsekedjek vele. Lám!  Ami nem sikerült neki, az nekem sikerült. A következő hétvégén aztán István barátom a metszetről készült kép alapján megpróbálta megtalálni, azt a helyszínt, ahonnét a kép készülhetett.

Ez sem sikerült barátomnak. Bár az igazat megvallva, nem rajta múlott, hanem a megváltozott környezeten. A feltételeknek legjobban megfelelő helyszín ma már egy bekerített telek kertjében van. Oda meg nem illik csak úgy bekéretődni, hogy a visegrádi panorámát akarjuk lefényképezni.

Így aztán maradt a feltételezett helyszínnél magasabb helyről való panorámakép, amelyen a visegrádi vár abból a szögből látszik, mint a képen, de a metszeten levő házak csak apró pontok.

gore_nagymaroson3.JPG

Azért nem hagyott nyugodni a kép keletkezéstörténete. Az alkotóját Nechánszky Józsefet a neten könnyen megtaláltam. Szerencsémre megtaláltam az elérhetőségét is. Ezek után csak egy fél óra szabadidő kellett, és felhívtam telefonon. A felesége vette fel a telefont, de kérésemre férjének adta, aki hallhatóan örült annak, aki egykori munkája után érdeklődött. Mint elmondta a legtöbb képének készítésére már nem nagyon emlékszik, mert nagyon sokat készített, de a kép körülírása után aztán megtudtam az alábbiakat.

Ezt a képet a hetvenes évek vége felé készítette. Visegrádra ment el, hogy lerajzolja a várromot egy majdani rézmetszethez. Visegrádon megfelelő nézőpontot nem talált, így gondolt egyet és a komppal átvitetette magát Nagymarosra. Ott a Nagymarosi hegyoldalban keresett megfelelő helyet. Aztán egyszer csak megtalálta azt a pontot, ahol egy nagymarosi utcarészlet mögött jól lehetett látni a Nagymarosi oldal kis öblét, a Szentendrei sziget csúcsát, és a túloldalon levő várromot is. Később el is készült a részmetszet. Még 100 darabot sem sikerült belőle készíteni, mert a lemez nem bírt többet. Egyet – mint minden metszetéből – ebből is félretett magának. Később a nyolcvanas években annyira tetszett ez a kép a közönségnek, hogy a saját gyűjteményében levő tőpéldányt is megvásárolták.

Így esett, hogy a metszethez megtudtam, annak hiteles keletkezés történetét is.

gore_nagymaroson4.JPG

Az ajándékozottnak azért a hátoldalára a neki készített ex libris-t és a képhez fűzött rövid leírásom ragasztottam.

gore_nagymaroson5.JPGNem tetszett a rondán ráírt antikváriumi ár, és különben is ne tudja meg az ajándékozott, hogy milyen olcsón vásároltam.

gore_nagymaroson2.JPG

Az alkotóról: Nechánszky József

Művészi hitvallás:  "A rézkarc a legkifinomultabb sokszorosító grafikai eljárás, jómagam 40 éve ezzel foglalkozom."

Alkotói életút: 1960-ban végeztem a  Magyar Képzőművészeti Főiskolán, mestereim: Ék Sándor, Koffán Károly, Raszler Károly, a főiskola után Káveczky Zoltán és Varga Nándor Lajos. A sokszorosító grafika több ágában és technikájában alkotok. Tájképeim fő motívuma a Balaton.

Alkotói életutam eredményeként szerepelek a Kortárs Magyar Művészeti Lexikonban.

Szerzői szerint: "Ex librisei és kisgrafikái kiérlelt, művészileg és technikailag egyaránt gondos munkáról tanúskodó alkotások."

Csoportos kiállítások:

 1968 • Magyar ex libris a XX. században, Zempléni Múzeum, Szerencs

1969 • Minszk

1970 • Nemzetközi ex libris és kisgrafikai kiállítás, Budapest

1973 • Budapest kisgrafikákon

1972 • Helsingör • Frederickhavn

Egyéni kiállítások:

1983 • Aba Novák Terem, Szolnok

1986 • Munkácsy Galéria, Békéscsaba • Várgaléria, Gyula • Művelődési Ház, Sarkad

1988 • Jantyik Mátyás Múzeum, Békés

Rendszeres résztvevője voltam a Kisgrafikai Biennálénak, s rendszeresen kiállítok évente néhány alkalommal. Munkáim a Képcsarnokokban voltak megvásárolhatóak, napjainkban jómagam fogadom az érdeklődőket otthonomban, Budapesten. Forrás: http://www.vandorkiallitas.hu/profile.php?profile=21

Szerző: MULTMENTO  2014.10.15. 06:23 2 komment

Címkék: üveg papír épület régiségpiac

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr666735299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2014.10.16. 08:07:23

Hogy milyen csodákat nem találsz ! Kedves, szép kép és kompletté tetted a történetének kiderítésével. A megajándékozott bizonyára nagyon fog örülni ennek a meglepetésnek.

MULTMENTO 2014.10.16. 08:31:47

@aranyosfodorka: Most már írhatom, hogy nagyon örült a megajándékozott. Rögtön megjegyezte, hogy még pottyantós is van a képen. A dolgozószobájának fő helyére került. Így kapott egy kis falusi nosztalgia képet a belváros közepére :-)
süti beállítások módosítása