moulin2.jpg

Már megint találtam egy nekem tetsző képeslapot. Megkértem az eladót, hogy vegye ki az albumból. Az eladó kivette, ránézett a sarkában kiolvasta, hogy Moulin Rouge. Aztán hozzátette, hogy Párizsi. Ez a Budapesti, mondtam határozottan, mert egyrészt messziről jól tudok olvasni – a jobb oldalán a képeslapnak a Budapest felirat is van –, másrészt jól tudtam, hogy régen Budapesten is volt Moulin Rouge. Egy időben dolgoztam is a Nagymező utcában, és sokat is jártam el hatalmas vörösre festett szélvitorlák előtt.

moulin3.jpg

Amikor megvettem, még azt gondoltam, hogy ez egy korabeli rajz a Moulin Rouge belsejéről. Otthon láttam meg, hogy ez korabeli színes fotó, és Halmi Béla készítette az eredetijét.

HALMI BÉLA (Budapest 1892 - New York 1962) Fotóművész Műterme a Kálvin téren volt. Az államosítás után a Budapesti Fényképész Szövetkezetben dolgozott. 1956-ban távozott az országból, az USA-ban telepedett le. Forrás: http://archivum.sajto-foto.hu/hu/2009/hir/a-divat-vilaga-a-fotografiaban-tegnap-es-ma

moulin1.jpg

Ha már a környéken voltam, rögtön elmentem lefényképezni a Budapesti Moulin Rouge mostani állapotát.

Az épület története – A Somossy Orfeumtól a Kálmán Imre Teátrumig

Somossy Károly 1894-ben nyitotta meg nagyvárosi mulatóját, az ő nevét viselő Somossy Orfeumot a Nagymező utca 17. szám alatt, amelynek díszes palotaépülete felvette a versenyt a legszebb korabeli színházakkal, műsorában pedig a korszak hazai csillagai mellett külföldi sztárok is felléptek. A költséges üzemeltetés miatt azonban a vállalkozás néhány év alatt csődbe ment. Ekkor egy bank vásárolta fel a varietét, majd több próbálkozás után végül Waldmann Imre vette bérbe a helyet, és Fővárosi Orfeum néven működtette azt 1916-os bukásáig. A szebb napokat látott, veszteséges vállalkozásra ez idő tájt már nem akadt újabb vevő, így a színház épületkomplexumát kisebb darabokban értékesítették. A leválasztott kávéházból így lett Pavillon Mascotte, és miután a Vígszínház tulajdonosa, Ben Blumenthal 1922-ben kibérelte és átépítette a volt Fővárosi Orfeumot, annak egyik felében megnyílt a Fővárosi Operettszínház. Ezzel egy időben végleg leválasztották az egykori kávézó részt, a télikertet, melyet 1925-től hívtak Moulin Rouge-nak. Az új színház rövidesen a pénz- és születési arisztokrácia kedvelt találkozóhelyévé vált, a mulató pedig a szemközti Arizonával együtt világhírnévre tett szert. 1941-től a mulató a magyarosabb hangzású Vörös Malom néven működött 1944-es bezárásáig. A vészkorszak után 1946-ban Ehrenthal Teddy artistaügynök kapott engedélyt a lokál újranyitására, amely aztán 1949-es államosítása után immár a Budapest Kávéház, majd 1959-től a Budapest Táncpalota nevet viselte, és amelyben az ’50-es évektől kezdve kisebb énekes estek mellett ismét nagyszabású műsorok is helyet kaptak. A ’70-es évektől a klub az újjáéledő idegenforgalom egyik meghatározó helyszínévé vált – immár újra Moulin Rouge néven. A ’80-as évek végére a profilja sajnos eldiszkósodott – 1992-ben be is zárták.

moulin4.jpg

Az ezredfordulótól még történt pár kísérlet a mulató újjáélesztésére, amely 2000-ben Kalmár Péter rendezésével, a Revue Déja vu-vel nyitott meg újra, később viszont ismét diszkó működött benne, míg 2015-ben végleg be nem zárt. A fenntartó, Budapest Főváros Önkormányzata ekkor úgy döntött, többé nem adja ki önállóan az ingatlant, hanem hasznosításra átadja a Budapesti Operettszínháznak. A 2017. április 20-i megnyitó óta Kálmán Imre Teátrumként az az Operettszínház kamara játszóhelye. Forrás: https://szinhaz.org/zenes-szinhaz/operett/2017/03/24/megnyilik-kalman-imre-teatrum-az-operettszinhaz-uj-jatszohelye/

moulin5.jpg

Szerző: MULTMENTO  2018.03.10. 06:31 1 komment

Címkék: papír épület emléktábla régiségpiac

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr7413712672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2018.03.11. 08:47:40

Micsoda történet! Egy épület ezer arca...
Bevallom én ezekről s/nem tudtam és élvezettel olvastam ezeket a régi történéseket. Kb.120 év és mi minden történt ez alatt!
süti beállítások módosítása