Már korábban írtam a Véméndi óramérlegünkről, most a másik óramérlegről gondoltam írni, amelyik most a legidősebb mérlegünk. Valójában nem megőrzésre, hanem alkatrésznek szántam, mert fénykép alapján elég megviseltnek látszott, és mert szükségem volt alakatrészre az eredeti örökölt mérlegemhez. Nagyon megörültem, hogy az Interneten az egyik aukciós oldalon egy forintért kínálták és nem volt minimálár. Még sosem aukcióztam akkor olyat, hogy 1 Ft volt a kikiáltási ár, ezért kíváncsi is voltam, hogy mi lesz a vége. Szerencsére nem nagyon ment fel az ára, nem volt sok licitálás, így pár ezresért elvihettem a mérleget. A mérlegbe aztán beleszerettem, és meghagytam egyben. Az alábbiakban következik a felújítás története.

Az eladótól ennyit sikerült megtudni a mérleg származásáról:
 
„A **** Piactéren családi örökségből származó termékeket árulok, mivel nem vagyok kereskedő ezért tudom 1 Ft-ról indítani a termékeket. Édesanyám hála Istennek jó egészségnek örvend, 87 esztendős, de ellátásra szorul, ezért velem lakik. Amikor eladtuk a szülői házat az ingóságokat elhoztuk, és most a garázsban tárolódnak, új gazdára várva. Rétalap- Baloghtagon volt (Győrtől 25 km) szatócsboltjuk a háború után. Onnan maradt fent ez a mérleg, biztosan nagyon régi darab. Eredetileg a bolt egy izraelita családé volt, de sajnos ők a deportálásból nem jöttek vissza - és édesapám vette át az üzletet az államosításig.
Tisztelettel üdvözlöm, további kellemes hetet kívánok Önnek: Klára”
 
A számlap restaurálásához ajánlatot kértem egy vállalkozástól, akik óralap restaurálással is foglalkoznak. A restaurálásra 10-11 ezer forintot mondtak, így velük nem dolgoztatok, inkább vettem egy számlapot az óragyűjtő barátomtól, mely épp nem a legszebb, de amíg jobbat nem találok, megteszi. Lefényképeztem és tanulmányoztam a Győri mérlegünket. Nehéz sorsa lehetett, mert a bádog tányérja eléggé horpadt szegény, de eredeti. A tányértartója már egyszer legalább három darabra törött és látszik a hegesztett javítás, gondolom ezután festhették ezüst színűre. A számlapja eléggé rossz és javíthatatlan, rosszabb állapotban van, mint a Véméndi. A mérleg eredetileg más színű volt, mint kiderült zöld, így is szeretném felújítani. Végeredményben egy számlap és egy mutató hiányzik már csak, és van két darab százéves mérlegem.
Cizellált, szép, régi öntöttvas mérleg. Két rugóval működik. Felirata, 'Family Scale Standard' szerint külföldi piacra készülhetett. (Különböző nyelvű feliratozással állítottak elő eleinte festett, később zománcozott számlapokat anno.) A számlap Steinfeldt & Blasberg gyártmány (lovagkéz a jele), amely 1907-ig Hannoverben (D), majd később St. Pöltenben (A) működött. Ez volt az egyik legjelentősebb számlap szállítója a nagy mérleggyáraknak.
Végre haladtam a mérlegfelújításokkal (2009.07.4), az első mérlegem már kékre festve még összeszerelés nélkül, a második pedig a festékrétegeitől megszabadítva. A mérlegek egy napig áztak a szifontisztítós oldatban, tényleg mindent leszedett róluk, sajnos a mérlegeken egy vékony rozsdaréteg maradt, melyet R55-el passziváltam, ettől a vasfelület egy része fehér lett. Az alkatrészek a rozsdamaró oldatban tökéletesen megújultak, nem lesz gond a beépítésüknél. Mindkét mérlegem korpuszának kontúros és tényleg élvezhető lett a korpusza, a relief díszítések tökéletesek. Mindkét mérlegemen van csak közelről észrevehető hiba, a véméndinek átfúrták még gyártáskor a korpuszát és az egyik szegecs vége kicsit kilóg, a győri mérleg bal oldalán az egyik öntött levélből egy kis darab letört, ez már régen történhetett, valószínűleg akkor, amikor a tányértartó is eltört, mert az hegesztett és jól láthatóak a varratok.
Ez a mérlegem nem nullázható, ezen csodálkozom is, mert a barátom szerint ezek nullázhatóak voltak, de a mérleg korpuszán nem találtam nyomát a nullázás lehetőségének.
A Rétalapról (Győri mérleg) származó mérleg is megújult, szép sötétzöld színt kapott, így valójában úgy néz ki, mint újkorában, bár a bádogserpenyőn látszik, hogy koros darab. Sajnos gyorsan kellett elkészíteni a képet, mert a család nagyobbik fele már haza szeretett volna utazni vidékről, ahol a felújítást végeztem, így összecsaptam a képet, de talán látszik rajta, hogy használható darab lett és mégis megtartotta antik jellegét. Most is majdnem olyan jól használható, mint újkorában.
Szerző: MULTMENTO  2010.02.04. 08:42 komment

Címkék: fém mérleg öntöttvas

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr541728496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Somogyi Mariann Farkas Attila 2013.06.02. 19:31:46

Üdvözlöm Azt szeretném kérdezni öntől hogy a számlapot szerezte vagy újrafestette valakivel? Az én mérlegem pont ilyen csak elég csúnya a számlapja.

MULTMENTO 2013.06.03. 08:02:58

@Somogyi Mariann Farkas Attila: Tisztelt Mariann és Attila! A számlapot újra lehetett volna festetni, de az nagyon költséges lett volna. Így azt választottam, hogy vettem egyet. Az Ecseri piacon a leghátsó sorban van egy kereskedő, aki különféle méretű és feliratú újragyártott számlapokat árusít.
Üdvözlettel: G. József
süti beállítások módosítása