A feleségem családja Véméndről származik, mint már egy korábbi blogbejegyzésben írtam. Amikor Véméndre elkezdtem járni a 80-as évek közepén Budapestről, még nagyon jó vonatközlekedés volt. Vonattal Véméndre Bátaszéken, vagy Pécsen keresztül lehetett eljutni, előbbin 180 km-es jegy kellett, második vonalon 220 km-es, de mindkettőn úgy három óra alatt le lehetett akkor még jutni. Aztán a 90-es évektől lassan ritkították a vonatokat. A Pécs-Bátaszék vonal egy részén ideiglenesen megszűnt a vonat és vonatpótló buszok szállítják a mai napig a vállalkozó kedvű utasokat, akik immár a XXI. században a vonatot választják Véméndre. Vonattal az út a többszöri átszállással a 80-as évek óta a 3 óráról növekedett 5 órára. Hiába haladtunk a korral és mégiscsak átszoktatták a lakosságot a személygépkocsira. Ezen a hétvégén autóval mentünk Véméndre. Nagyon kicsike lett ez az ország, mondta a feleségem, miután másfél órán belül az M6-os autópályán Budapestről Véméndre értünk. Már évek óta féltünk a Véméndi leutazástól, ugyanis, ha le kellett mennünk az egy félnapos program volt. Hurrá ! - gondoltam magamban - Jól el leszünk Véménden. Gondoltam felkészült a falu arra, hogy most ismét fontos település lett. Az autópályának lett valamelyest haszna: A falu közepére építettek egy Tűzoltó laktanyát. Ilyet se láttam még egy autópályához kötődő tűzoltó laktanyát miért éppen a falu közepébe kell telepíteni? Miért nem telepítették a falu szélére az ipari parkba, ott lenne a legjobb helye. Korábban a tűzoltó laktanya helyén a Sajtüzem volt, sajnos azt alakították át, és megszüntették azt a sajtüzemet, mely valamikor a XIX század elején még a falu parasztjainak összefogásából épült, hogy feldolgozza a véméndi gazdák tejfeleslegét. Kár a Sajtüzemért ! Sajnos nemcsak ezért szomorkodunk, ha Véménden járunk. Véménden Temetőből négy is van: Katolikus Német és Magyar, Református Magyar, Görög Katolikus Szerb és Zsidó Temető. Kevés olyan falu van, mely ilyen látnivalóval dicsekedhetne, hogy egy kirándulás keretében négy felekezet temetőjét is meg lehet tekinteni. Mit gondolnak ezt a kivételes adottságot vajon kihasználja a falu ? Szomorúan kell leírnom, hogy nem használja ki a falu ezt! A Zsidó Temetőből, mely területileg a legkisebb a négy közül már alig látszik valami, lásd a képen. A Szerb temető, mely területileg talán a legnagyobb, és az utolsó temetés az 1940-es években történt benne is elvadult. A katolikus és református temetők még tartják magukat, de az előbbiből már sajnos sok régi sírkő hiányzik, amelyik még a múlt évben megvolt. Most úgy néz ki, akinek nem élt már hozzátartozója, azoknak a sírkövét elvitették és talán éppen az autópálya alapjába kerültek. Elmondhatjuk: Most már gyorsan el lehet jutni Véméndre és lehetne emlékezni a temetőkben , azokra akik ezt a csodás kis falut felépítették.

Jobb lenne 4 gondozott temetőt látni, mint egy újnak látszó Tűzoltó laktanyát a falu közepén!

Képek: Véméndi Zsidó temető, amennyi belőle megmaradt, alatta német katolikus temető részlet.

 

Szerző: MULTMENTO  2010.04.11. 17:25 komment

Címkék: temető szakrália

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr931912380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

snowfall 2010.10.05. 09:01:19

Sajnos ez nem csak véméndi viszonylatban van így!A régi temetőket eldózerolják és eltűntetik!Mert ugye ez külföldön bevált szokás és mi magyarok mindig majmoljuk a külföldieket!
De valóban igaz,sokmindent lehetne tenni annak érdekében,hogy a falu vonzó legyen sokak számára!Talán egyszer sikerül!!!

hockanyu 2010.10.06. 23:45:28

A katolikus temetőben csak akkor lett sír megszüntetve, ha a hozzátartozó kifejezetten kérte, mert már nem tudta vagy nem akarta gondozni. Ha lehetett, akkor legalább a sírkövet meghagyta a temetőgondnok, mint a fényképen látszik is. Még sok régi kő van a temetőben, de az idő sajnos sok kárt tesz bennük.

MULTMENTO 2010.10.07. 08:10:53

@hockanyu: Valóban a legszebb még mindig a katolikos temető. A Szerb temető egy részén már zöldséges kert van, pedig abban nagyon sok szép régi különleges sírkő van. Az Izraelita Temető szintén az enyészeté, pedig nem nagy a területe, és érdemes lenne Mementónak megtartani. Én Mádon jártam, ahol már szintén nem élnek Zsidók mégis nagyon szép gondozott a temető és sok túrista csak azért megy, hogy ezeket megnézze. Szerintem nagyobb idegenforgalmi vonzerő lenne a falunak is, ha felújítaná a Zsidó és Szerb temetőt. Ajánlom a falu figyelmébe Lovasberényt is.
süti beállítások módosítása