A fakockás útburkolat kiment már a divatból, pedig 100 éve még az Andrássy út is fakockákkal volt kirakva. Budapest legszebb és legkorszerűbb útvonalához fakocka dukált abban az időben, mert a fakockákon a lovak patái és a hintók kereke nem keltett nagy zajt. Egy igazán környezetbarát megoldás volt a maga idejében. A szájhagyomány szerint az Andrássy út fakockáit a múlt század elején az ország legnagyobb szélhámosa adta el egy felvidéki fakereskedőnek tűzifának. Az Andrássy utón immár száz éve nem lehet fakockákat látni még mutatóban sem. Abból az időből azonban maradt fakocka. Én a Múzeum körút és Magyar utca közötti egyik átjáró házában ismerek egy kapualjat, ahol megmaradt még a hajdani faburkolat. Megkopva és néhol betonnal pótolva, szerencsére még tartja magát. A hétvégén Ausztriában Kismartonban az Esterházy kastély bejáratában lettem figyelmes az eddig általam látott legszebb épen maradt fakockás útburkolatnak. A fakockák a hintók kerekei alatt két vonalban megkoptak, de megkopva is gyönyörűek. Csodálatos, hogy a kétszáz év és a számtalan betérő embert és hintót elviseltek és mégis használhatóak és gyönyörűeke maradtak ezek a fakockák, hirdetve, hogy nem kell azért kicserélni, mert kopott használt, jó lesz még ez a következő nemzedéknek is.

Kép: A Kismartoni Esterházy kastély bejárata, úgy, hogy jót látszanak a fakockák.   
Szerző: MULTMENTO  2010.11.07. 20:56 5 komment

Címkék: fa épület

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr762432139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@X 2010.11.09. 08:39:32

Bocs' ha pontosan sem időm/sem kedvem (?) kutakodni a neten, és beírni esetleg linkeket! csak megjegyzem (pontatlanul!) a pécsi Dóm (Szkesegyház) K-i oldalán lévő épület alatti "bejáróban" is fakocka burkolat volt ! (?) - (anno) - hogy a "Hétkaréjos" és egyéb építkezés miatt mi lett a "sorsa" ? - már nem tudom.
[A "múltmentőknek" bizonyára nem újdonság, hogy pl. a "pécsi villamos" sínpályából egy kis szakasz/darab látható az "Elefántos ház" mellett. ]
Elnézést, hogy nem a témához tartozott.
Végül : (nem pécsi olvasóknak)
Talán az egyik - legjobb - honlap (?) weboldal :
www.pecskep.hu/logic/pages/showdoc.php?id=823
Ez most a legfrissebb! - de türelmesen - ( ha sok időtök lenne) - ajánlom a benne lévőket is végignézni !
**************************************

MULTMENTO 2010.11.11. 08:30:37

@@X: Köszönöm a pécsi kiegészítést. A "múltmentőknek" újdonság a pécsi fakocka, mert jelenleg életvitelszerűen Budapesten élnek, de ettől függetlenül a baranyai múltjukat nem felejtik.

@X 2010.11.12. 12:35:24

Én pedig köszönöm a választ !
Megjegyzem,- úgy tudom, hogy a fakockákat úgy tették le, hogy azok bitumenba (?) vannak (voltak) ágyazva!
Olvastam valahol, hogy anno (jó régen) valamelyik szegedi híd is fakocka borítású volt.
Ha nem is a témához tartozik,- de a PEK 2010 miatt Pécsett több teret is felújítottak!- sajnos a legtöbb helyen a (bazalt) kőkockák lerakása már meg sem közelíti azt a minőséget, amit/ahogy azt a "régiek" tudták.
Bocs',de én meg erről nem nagyon tudok fotókat küldeni. (időhiány...)

MULTMENTO 2010.11.12. 22:11:42

@@X: Igen a Bitumenbe ágyazva láttam a fakockákat Budapesten. A Gellérthegye felé még egy járdaszakasz bitumenbe ágyazott fakocka tartja magát. A macskakő lerakás tényleg időnként "kívánni valókat" kíván, de mostanában egyre jobb és szebb burkolatokat tapasztalok macskakőből. Pozitív példa macskakőre a Budapesti Szent István Bazilika környéke :-), de a VI.-VII. kerület közötti Király utca kövezése botrányosan rossz:-(.

@X 2010.11.14. 14:29:12

Ha már a kőkockák lettek említve,- itt van (elég sok fotóval) egy elrettentő példa a pécsi Jókai térről. (Lassan 10 éves téma lesz ?)
www.bama.hu/baranya/kozelet/jokai-ter-nemcsak-a-meszko-a-bunbak-343153
süti beállítások módosítása