Ezt a famozsarat még két évvel ezelőtt találtam a tetőfelújítás előtti lomtalanításkor. Gondoltam félreteszem, és külön kupacba tettem a megőrzendő tárgyak közé. Megfeledkeztem róla, mert voltak fontosabb megőrzendő és felújítandó tárgyak is padláson. Aztán idén január második hetében váratlanul felbukkant a kazánházban a tűzifák között. Gondolom sógorom megtalálta, és állapota alapján úgy ítélte meg, hogy ez hasznavehetetlen lom, így került a kazánházba. Jókor érkeztem, így amint megláttam fogtam és egy nylon táskába becsomagoltam és gondosan elrejtettem autónk csomagtartójában. Budapesten kézbe vettem. Állapotleírásom: „ A famozsarat esztergályozással állíthatták elő legalább 100 éve. Úgy látszik, hogy, amíg használták kétszer javították. Az egyik alkalommal vas huzalból kapott egy abroncsot a felső részhez közelebb. A vas huzalt, hogy jobban tartson U szegekkel rögzítették a mozsár falához. A másik alkalommal bronz huzalból kapott abroncsot a mozsár alsó részén.”

Az egykori tulajdonosoknak nélkülözhetetlen, és szinte pótolhatatlan lehetett, ha kétszer is megjavították. Én úgy gondolom, hogy megengedhettek volna maguknak egy új famozsarat, de mégis ragaszkodtak a megszokott régihez. Egykori tulajdonosai biztosan a 100 legfontosabb tárgyuk közé választották volna.
Kép: Montázs az eredeti állapotról
Ilyen hidegben nincs elég nagy helyem a restaurálásokhoz, így nagyon jó, hogy ez a famozsár egy könnyen hordozható tárgy. A restaurálást ennél a tárgynál is tisztítással kezdtem. Úgy ítéltem meg, hogy a legjobb egy háziszappanos forró vízzel való gyors lemosás és tisztítás. Igyekeztem gyorsan végrehajtani, hogy a fa ne szívja magát nagyon meg vízzel. Gyorsan eredményes munkát végeztem. Így már akár dísztárgynak is használható lenne. Bár számomra az a megnyugtató, ha használható állapotba hozom. Természetesen nem gabona, vagy máktörésre akarom használni, hanem virágvázának. A sok szú lyuk is aggaszt, bár ezek nagy részében már biztos nem lakik senki, de fő az óvatosság. Nem akartam maró kültérre való szúölővel próbálkozni, így bió módszert alkalmaztam: „Denaturált szesszel jó alaposan lekentem, és egy nylon reklámtáskába csomagoltam. A csomagból porszívóval kiszívtam a levegőt, és befőttes gumival lezártam a csomagot. Úgy gondolom ez a néhány nap alkoholos mámorban levegő nélkül megteszi a hatást, és ha voltak még benne kártevők, azok most elpusztultak.”
Kép: Tisztítás után, majd levegőtől elzárva alkoholos mámorban
Miután az alkohol megtette hatását még sok kis apró tennivaló volt rajta.
A fém drótozás kapott egy R55-ös tisztítást, és egy matt fekete festést. (nehogy tovább rozsdásodjon) A felületet még finom csiszolószivaccsal tovább tisztítottam, hogy kijöjjön a fa csodás erezete. Kapott a felület egy viaszos kezelést, mert úgy gondolom, így könnyebb tisztán tartanai. A famozsár restaurálást szombaton délelőtt befejeztem, aztán elmentem vásárolni. Az üzletben a bejáratnál tulipán akció. A tulipán megfogott, mert pont ilyen tulipáncsokor illene a mozsárba. Otthon aztán egy mozsárba férő kis befőttes üvegbe vizet tettem és belekerült a tulipáncsokor. Még ma is az díszíti a bejáratot. Az egész család dicsérte, azt hitték, valami új bolhapiaci vásárlásom.
Kép: Használatban a famozsár 
 
Linkajánló:
Itt megtudható, hogy a mozsár szó a magyar nyelvbe a német nyelvből átvett „jövevényszó”
Itt a Magyar Néprajzi Lexikonból olvashattok a Mozsárról.
Szerző: MULTMENTO  2011.02.06. 08:32 komment

Címkék: fa fém bútor

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr612641505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2011.02.06. 17:23:47

Türelmes munkádnak igen szép eredménye lett. Biztos vagyok benne, hogy a konzerválás használt, nem marad(hatot)t abban élve szúmanó…
Érdekesek a mek-ben olvasható dolgok is. Szerintem igazi kincs birtokába jutottál.
Gondoltam Rád ma, amikor láttam a Kunst und Krempel c. műsorban (Bayerische Rubdfunk) egy csodálatos, 1800-as évek elejéről származó, nagyon jó állapotban megmaradt, kislánynak készített, faragott fa szánkót. Én még ilyen gyönyörű, finoman megmunkált darabot nem láttam !
Talán itt megnézheted videón: www.br-online.de/bayerisches-fernsehen/kunst-und-krempel/index.xml (Unser Highlight der Woche cím alatt)

MULTMENTO 2011.02.06. 18:53:20

@aranyosfodorka: Megnézetm én is, tényleg nagyon szép. Köszönöm. Nejemmel mi is szoktunk hasonló műsorokat nézni. Nálunk Anyósom bölcsője maradt meg, a nyáron azt akarom restaurálni, de az közel sincs ilyen finoman megmunkálva, mint ez a szánkó. A felségem először azt hitte, vásároltam ezt a darabot, de aztán amikor elmeséltem, hogy ez valójában családi öröksége, nagyon meghatódott.

@X 2011.02.07. 07:21:33

[Nem kritika ! - viszont nem is dicséret!] - vannak blogok, melyek (bár érdekesek / tartalmasak - stb.) heteken,hónapokon "át" állnak - és vannak, melyek eléggé gyorsan frissülnek.
Újabb és újabb témák - OK! - én bizony [magánügy ] - szinte képtelen vagyok "követni"- és ismerjem el,- próbálkozom magamat leszoktatni ! Így aztán pl. a mai témához csak annyit : elképzelhető-e, hogy a tárgy egy vajköpülő ? OK!- állítólag az "lefelé" szélesedő "valami" ?- Hát, nem tudom. És ismerjem el, "időm" sincs kutakodni.
(Ez volt az "első gondolatom a téma kapcsán!)- természetesen tetszett.
P.s. Ill. a méretét (nagyságát) nehéz a fotó alapján elképzelni. (de ez sem kritika.)

MULTMENTO 2011.02.07. 20:48:08

@@X: Kedves @X. Ez biztos, hogy nem vajköpülő, mert a vajköpülők nagyobbak szoktak lenni. Ez méretre kb 12cm átmérőjű és kb 25cm magas. Valószínűnek tartom, hogy ezt annak idején magvak pl. mák összetörésére használhatták, hisz a mákdarálót csak később találták fel.
Másik, korábbi téma, találtam egy Zsolnay prospektust, melyben három oldalon össze vannak foglalva a Zsolnay történeti jelölések, hamarosan felteszem azt is ide, ha lesz időm.

@X 2011.02.08. 04:58:02

Kösz' - nem mintha olyan fontos lenne a vélekedésem, de elhiszem ! :-)
Mert ugyebár van ez is :
mek.niif.hu/02100/02115/html/3-1913.html
(csak később olvastam)
(Zsolnay-s anyagot türelemmel várva.)
P.s. : láttam a neten olyan "tekerős" vajkészítőt is, hát az is eléggé kicsi.
Gondoltam kevés vajat lehet köpülni kis köpülőben ! :-)

@X 2011.02.08. 05:11:16

A "tervezett elégetés" szó váltotta ki belőlem :
kb. 38 éve (!) vettem észre, hogy egy "ismerősömék" a krumplit egy szuszékban (!) tárolták,- majd (miután annyit pofáztam annak értékéről...) - szétvágták és gondolom eltüzelték ! Tapasztaltam, hogy vannak, akik ilyen tárgyak között élték le életüket,napjainkban nem nagyon akarnának "nyomorúságukra" emlékezni ?
Kisebb nagyobb fateknőik is vannak,- (kb. 70-80 évesek legalább) - és - bár jelenleg már nem használják,- még most is tökéletesek ! Kétségtelen, hogy (disznóöléskor) a tisztításuk nehézkesebb, mint a műanyagból készült edényeké,- de ne bonyolítsam! Kisebb fateknőben pl. fürösztötték/mosdatták a gyerekeket pl. 1949-1952 között !
Más : jutott eszembe, bár még nem antik tárgy :-) van egy kb. 35 éves csömöszölő is ! - remélem csak nem tüzelik el ! - valaha.

MULTMENTO 2011.02.08. 07:17:23

@@X: A fatárgyakat nagyon sokszor szokták eltüzelni. Egyszer olvastam is egy novellát, melyben egy régiségkereskedő talál egy szegény családnál egy nagyon szép szekrényt. A szekrényt olcsón adnák, de a kereskedő lealkudja zat is, arra hivatkozva, hogy csak tüzifának akarja megvenni. Aztán megegyeznek, és később megy a szekrényért. Az eladók meg kedvességből a szekrényt felaprítják mira a kereskedő visszaér, mondván, hogy így könnyebbenm elszállítható, ha úgyis tüzifának lesz. :-)
Csömöszölőm nekem is van, az sem idősebb 30-40 évesnél, de azt Apósom készítette, így el nem tüzelném, remélem mások se fogják. Én is reménykedem benne, hogy az örökösök megbecsülik a dolgaimat, könyveimet.

@X 2011.02.09. 05:37:37

Tüzelésnél maradva :
(Nem tudom, örülni vagy bánkódni kellene ?)- állítólag hamarosan valamilyen támogatásban részesülnek azok, akik a gázfűtésről átállnának "vegyes tüzelésre" ?- vagy valami ilyesmi. (Google)
Persze, a linket -ilyenkor - nem találom ! :-)
Továbbá : ha valamit nem égetnek el, akkor előbb utóbb építkezésnél is elhasználják. (zsaluzás- stb.)
Más : mint "múltmentő" - pl. az Ex-librisekről hogy' vélekedsz ?- (vagy pl. a könyvekbe írt dedikációról) - bár mintha az említődött volna. (anno)

MULTMENTO 2011.02.09. 07:30:25

@@X: Ex-libris. Szeretm őket és magam is készítettem. Épp tegnap készítettem egy olyan posztot, mely pont könyv dedikációrol is szól. Hamarosan megjelenik. Ajánlom figyelmedbe!

@X 2011.02.09. 15:46:05

Csak tényközlés ! (nem dicsekvés) Édesapámnak volt Ex-librise minden könyvében,- hagyján, de jelenleg is megvan a cseresznyefából készült nyomódúc (?) vagy mi a neve ! - valahogy nehezen tudom elképzelni, hogy egyetlen 6 x 10,5 cm méretű "fadarabbal", hogyan és ki csinálhatta (nyomdász ?) a több száz ex-librist. (kb. 50-es évek közepe ?-60'-as évek eleje.) Nekem már könnyebb volt,- mert az eredetit beszkennereltem...és úgy sokszorosítottam. Sajnálatos, hogy csak terv maradt (14-15 év alatt) hogy saját könyveimbe beragasszam.

MULTMENTO 2011.02.10. 07:23:36

Egy cseresznyefa nyomódúccal akár 2-3 ezer darabot is le lehet nyomni. Én diákkoromban a kalocsai nyomdában a kézi próbanyomógépet is kipróbálhattam, nagyon szép nyomatokat lehet vele készíteni. Otthon linóleum metszetet készítettem Ex-Librise-nek, az nem túl hatékony, de az egyik jól sikerült darbaot én is beszkenneltem, aztán elkészült nálam is a több száz darab.

ultramega o.k. 2011.02.13. 18:07:53

@MULTMENTO: az egy Roald Dahl-novella volt, és a kereskedő egy Chippendale komódot akart megvenni, azzal a szöveggel, hogy neki csak a lábai kellenek, mert van otthon egy asztala, arra kellene pótlásnak. A tulaj úgy gondolta, hogy a kereskedő kicsi autójába nem férne be, ezért a lábakat levágta, a többit meg felbaltázta.:)

Meg is filmesítették, szerepelt a Meghökkentő Mesék sorozatban.

MULTMENTO 2011.02.13. 19:59:41

@ultramega o.k.: Köszönöm a kiegészítést. Most már emlékszem, láttam is megfilmesítve.
süti beállítások módosítása