A szőlőhegyen, ahol a hétvégi házunk van ma már kevés az eredeti 100 évvel ezelőtti  formájában megmaradt kicsi présház. Ezek a kis présházak pedig annyi mindenről tudnak mesélni, és a formájuk is mesebeli házikó.

Az alább fényképezett kicsi ház a szódás Jóska bácsié. Valódi nevét nem is tudtam az öregúrnak, mert mindenki így hívta, hiszen a közeli faluban ő volt a szódavíz készítő. Tizenöt évvel ezelőtt még gyakran jött ki Jóska bácsi a szőlőjébe a piros Zsigulijával. Gyakran segítettem neki kiszedni —, majd a nap végén visszarakni — a kapálógépet a csomagtartóból. Gyakran beszélgettünk kicsiny présházáról, amelyik az egyik utolsó, amelyik még  eredeti állapotában megmaradt. Sok présházat alakítanak át manapság is. Sajnos a legtöbb présházban nem sok „eredetiség” marad, mert  legtöbbször formáját és kinézetét elvesztve egy fogpiszkálóra emlékeztető emeletráépítést és színes Terranova  vakolatot fog kapni.
Ez a présház most kivételes szerencsében részesült, mert a felújításban ragaszkodtak az eredeti kinézethez és az eredeti fehér külső vakolathoz. A ház kapott egy előtetőt. Az előtető aljazat egy rakott téglaburkolatot kapott.
Amikor fényképeztem a nekem tetsző kicsi házikót, oda jött hozzám a házhoz tartozó szőlőben dolgozó napszámos, aki sajnálkozott, hogy a tulajdonosnak nem volt pénze, hogy jobban felújítsa. Én meg örültem neki, hogy a kevés pénzből sikerült megtartani a ház igazi értékét, és úgy néz ki, mint ahogy 100 évvel ezelőtt is kinézhetett.
Szerző: MULTMENTO  2011.06.03. 09:31 4 komment

Címkék: épület

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr262953536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2011.06.03. 18:57:31

Micsoda elvarázsolt hely... El tudom képzelni magam, forró nyári délutánon a diófák alatti hűsben. Gyönyörű a ház !

2011.06.04. 16:09:44

És a mesebeli házikóban mesék születnek, no meg mesés finomságok zöld dióból.

MULTMENTO 2011.06.04. 19:19:28

@aranyosfodorka: @sudi4: Van arrafele sok diófa és még mesemondó is akad, főleg ha egy kis bor is kerül az asztalra. Ilyen pince házacska előtt hallottak óvodás lányaim a hegyen lakó Egyszemű Oriásról. A nagyobbik lányom az óvódában terjesztete is, hogy felénk lakik az egysezmű. A csoporttársai pedig délután odajöttek hozzám és megkérdezték, hogy tényleg igaz-e .? Én meg megerősítettem, a lányom állítását, hiszen láttuk több helyen a búzamezőben a nyomát, ahol leheveredni szokott :-)

2011.06.04. 19:56:30

@MULTMENTO: De jó!De jó lenne újra gyereknek lenni!
süti beállítások módosítása